Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • In the dawn of change: doctoraatsverdediging Adilia Yip

In the dawn of change: doctoraatsverdediging Adilia Yip

Adilia Yip is een marimbaspeler / percussionist die onderzoek deed naar de West-Afrikaanse klanken en muzikale tradities van de balafoon. Een balafoon is een etnische xylofoon die wordt beschouwd als de voorloper van de marimba, met kalebassen opgehangen onder de houten latten.

Ze reisde naar Mali en Burkina Faso, waar ze de balafoon leerde spelen en probeerde vervolgens de balafoonmuziek naar haar eigen instrument te vertalen. Geïnspireerd door het complexe polyritme van de balafoon, geavanceerde coördinatietechnieken en een verschillende leerbenadering verbreedde deze interculturele ervaring Adilia's opvattingen in muziek en leven, en bood waardevolle artistieke inzichten om haar marimba-prestatievaardigheden te verrijken.

Ten slotte nodigde ze (klassieke) componisten uit om stukken voor de marimba te schrijven, met van West-Afrikaanse invloeden. Het resultaat is een nieuwe en exotische toevoeging aan het marimba-muziekrepertoire.

In deze ceremonie bespreekt Adilia haar artistieke ervaring met het schakelen tussen de twee muzikale culturen, gevolgd door het concertprogramma "In the Heat of the Moment", gemaakt door vijf hedendaagse componisten exclusief voor dit onderzoeksproject.

Beluister deze werken tijdens haar doctoraatsverdediging.

PRAKTISCH
Locatie: Witte zaal, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Desguinlei 15, 2018 Antwerpen
Schema:
1800: presentatie
18:30: broodjes
19:00: concert
20:00: vragen
21:00: receptie + laudatio

Taal: Engels
Gratis toegang
Reservatie is aangeraden: tinyurl.com/yaqlu9o3

 

Deze verdediging is in samenwerking met ARIA.

Locatie