(postponed!) Proposities voor 'DE PARKING' | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • (postponed!) Proposities voor 'DE PARKING'

(postponed!) Proposities voor 'DE PARKING'

!! As a result of the more restrictive Covid-19 guidelines, the work process could not proceed optimally and therefore the outcome of this project will be shown at a later stage !!

 

Naar goede gewoonte zette de afdeling INSITU ook bij de start van dit academiejaar al haar studenten aan het werk rond een gedeelde opdracht. Een maand lang buigen alle bachelor en masterstudenten van de opleiding, in samenwerking met masterstudenten Architectuur van de UAntwerpen, zich collectief over duurzame ontwikkelingsmogelijkheden van de buitenruimte die onder Academiegebruikers gemeenzaam ‘de parking’ wordt genoemd. Tijdens Articulate zijn hun resultaten - schaalmodellen, 1/1 modellen - te zien, binnen en buiten. Met BAUHAUS 01 in het achterhoofd en als aanvulling bij het proces ‘MAKING MUTSAARD’ hebben de opleiding INSITU en de architectuuropleiding de ambitie om met dit project de academie als school binnenstebuiten te keren.

Ruimte van/voor verandering
Afgelopen academiejaar werd tijdens MAKING MUTSAARD, het voorbereidende proces voor de opmaak van een masterplan voor de Academie als kunstencampus, naar de ruimtelijke context van het kunstonderwijs gekeken. De grote lijnen werden uitgezet voor de ruimtelijke voorwaarden voor dit kunstonderwijs in verandering.

Project DE PARKING
‘De parking’ is steeds een ruimte geweest die expliciete gevoelens heeft uitgelokt maar ook behoeften en verlangens heeft blootgelegd. De potentie van deze gemeenschappelijke buitenruimte op de grens tussen binnen en buiten, tussen de Academie en de wereld, wordt in de brede context van de wijk en het stedelijk weefsel onderzocht. Aan de hand van radicale concepten gebaseerd op een doorgedreven ruimtelijke analyse, op interviews en de tekst- en beeld- narratieven rond deze ruimte doorheen haar geschiedenis zullen de ontwerpen andere perspectieven onthullen.
Binnen dit project is het niet de bedoeling om individuele artistieke producten te realiseren of een ontwerp voor deze ruimte te maken. Zoals binnen de visie van het Bauhaus de kunsten buiten hun autonomie moesten treden en zich dienstbaar moesten maken, zo wil INSITU, in plaats van de focus te leggen op een bepaald medium, haar studenten zo veel mogelijk confronteren met de maatschappelijk realiteit met focus op de ruimte en milieu. Door de samenwerking tussen de twee opleidingen worden de studenten uit hun respectievelijke comfortzone gehaald en leren van elkaars methodiek en competenties.

 

>> Deze presentatie maakt deel uit van het programma van ARTICULATE I BAUHAUS 1 0 1