Jazz Middelheim 2022 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • News
  • Jazz Middelheim 2022

Jazz Middelheim 2022

Flight of the Black Zebra, dat is de naam van het gelegenheidsensemble dat samen met Jakob Bro op het podium van Jazz Middelheim staat op 15 augustus. Cedric de Lat (trompet), Milan Verbist (piano), Jasper de Roeck (contrabas) en Simon van Brandt (drums) openen de laatste festivaldag aan de zijde van de Deense gitaarvirtuoos. De eerste coaching sessies vonden al plaats in mei. Toen legden de studenten -samen met Bro- de basis voor de eigen composities en arrangementen die ze zullen brengen op Jazz Middelheim.

 

Flight of the Black Zebra

1 student en 3 kersverse oud-studenten, dat is het recept van Flight of the Black Zebra. Als individuele muzikanten zijn ze zeker niet aan hun proefstuk toe.


De liefde voor jazz was er al vroeg bij Cedric De Lat. Op tienjarige leeftijd begon hij trompet te spelen bij Lode Mertens . Acht jaar later trok De Lat naar de conservatoria van Gent en Antwerpen, waar hij zonet zijn masterdiploma behaalde. Cedric maakt deel uit van verschillende bands en formaties, waaronder Jake Walker, IMPAKT en Grand Picture Palace, het Belgische jazzensemble onder leiding van alumna Anneleen Boehme.

Milan Verbist is dan weer de bezieler van het Milan Verbist Trio, opgericht in 2016, samen met Jef Manderveld en Simon Van Brandt, zijn toenmalige medestudenten aan de!Kunsthumaniora. Ondertussen studeren ze allemaal aan het Conservatorium Antwerpen, waar Milan ook deel uitmaakt van het Blue Bop Quintet en het Cobalt Trio. Ook buiten het conservatorium is Milan in verschillende bands actief als jazzpianist.

Jasper De Roeck begon pas in 2017 als jazzcontrabassist, een late start die hem absoluut geen parten heeft gespeeld. In 2019 won hij met het jazz ensemble Serendip de Sabam for Culture prijs en in datzelfde jaar pakte Jasper zijn koffers voor een jaar studeren aan The Royal Academy of Music in Londen. In 2020 studeerde hij af aan het Conservatorium van Antwerpen. Ondertussen maakt Jasper deel uit van verschillende jazzensembles en is hij ook actief als klassiek contrabassist bij onder andere het Flanders Youth Orchestra.

Simon van Brandt voelt zich als een vis in het water in menig jazzensemble en wordt dan ook vaak gevraagd om de ritmesectie voor zijn rekening te nemen, onder andere bij het Milan Verbist Trio en Unfinished Business. Hij drumt ook bij Jungle Roots, een roots reggae band uit Antwerpen.

Jakob Bro

Jakob Bro is een Deense gitarist en componist van wereldformaat. Bro heeft ondertussen 16 opnames op zijn naam staan, won talloze prijzen in binnen- en buitenland en werkte samen met Joe Lovano (coach in 2021), Joey Baron, Mark Turner, Ben Street en Kurt Rosenwinkel, om er maar enkele te noemen. In de lente van 2021 bracht Jakob Bro samen met Arve Henriksen en Jorge Rossy, het alom geprezen album Uma Elmo uit.

Alumnifeestje

Musiceren in de breedte, dat is wat er op Jazz Middelheim deze zomer zal gebeuren. Het oudste jazzfestival van ons land pakt voor de 41ste editie uit met verrassende namen als Iggy Pop, Thurston Moore Group, Fred Hersch en een pak andere klasbakken. Ook nu weer is onze jazzopleiding volop van plan zich staande te houden tussen al die kleppers. Aan talent is er alvast geen gebrek binnen de opleiding. Een eerste blik op de line-up maakt meteen duidelijk dat Jazz Middelheim ook nu weer een echt alumnifeestje zal worden: Blackwave, Grand Picture Palace, Bert Joris ft. Sam Joris Octet, Lander & Adriaan … Allemaal bands en ensembles waarin de jazzafdeling van het Conservatorium Antwerpen goed vertegenwoordigd is!

Jazz Middelheim

Op 15 augustus om 12.45u barst het feest los in Park Den Brandt. Mis het niet! Tickets en info via Jazzmiddelheim.be.