Sam Bogaerts | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Sam Bogaerts

Sam Bogaerts

Sam Bogaerts (1948-2021) was een Belgisch regisseur, acteur, auteur en docent.

Begin jaren 70 was Sam Bogaerts actief als marktkramer, kaai-expediteur, boekhouder, hoofd transport bij een firma van stalen buizen, vrachtwagenchauffeur, ritselaar.
Eind jaren '70 volgde hij voordrachtkunst te Antwerpen en toneel te Brussel. In 1979 won Bogaerts samen met medestudent Lucas Vandervost Cameretten te Delft, ze waren bij de eersten die in Nederland actief werden onder de noemer 'De Vlaamse Golf'. In 1980 richtten ze samen met o.a. Warre Borgmans en Johan Van
Assche Het Gezelschap van de Witte Kraai op, waaruit later het gezelschap De Tijd ontstond. Bogaerts werd in 1985 artistiek leider van het Zuidelijk Toneel Globe, in 1987 huisregisseur bij Toneelgroep Amsterdam, en idem in 1993 bij het Nederlands Toneel Gent. Daar organiseerde hij o.a. het spraakmakende Salon, een vrijplaats voor jong talent, waar o.a. De Roovers voor het eerst te zien waren. Van 1996 tot 2001 was hij artistiek leider van Theater Malpertuis te Tielt. Bogaerts manifesteerde zich ook geregeld als freelance acteur, regisseur, auteur en vertaler, o.a. bij De Tijd, Zuidpool, Toneelgroep Amsterdam en Muziektheater Walpurgis.

Vanaf 1989 was hij gastdocent drama/spel/toneel aan het Conservatorium Antwerpen, toneelschool Arnhem, Rits Brussel, toneelschool Amsterdam, Lemmensinstituut Leuven, Conservatorium & K.A.S.K. Gent en P.A.R.T.S. Brussel. Van 2005 tot zijn pensioen in 2013 was Bogaerts opleidingshoofd drama bij de Hogeschool Gent. Hij vernieuwde de opleiding grondig, en vormde een sterk team met o.a. Jan Steen en Paola Bartoletti.

Hij was gastprofessor aan de acteeropleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en acteur in diverse, meestal alternatieve, theater-, radio-, film- en televisieprojecten. Vooral het theater van jonge makers hield zijn belangstelling.

Foto: Erik Bogaerts