Assia Bert schrijft boek over Dora van der Groen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Assia Bert schrijft boek over Dora van der Groen

Assia Bert schrijft boek over Dora van der Groen

Theaterlegende Dora van der Groen leidde vijf generaties acteurs op maar haar leer en visie bleven tot nu toe gesproken erfgoed. Dankzij het boek Met open lege handen wordt de vocabulaire van Van der Groen naast doorgeven ook bewaard. Auteur Assia Bert laat de actrice, pedagoge en regisseuse in dialoog gaan met haar leermeesters, schrijver Herman Teirlinck en goeroe Bhagwan Sree Rajneesh.
 
Op woensdag 2 mei stelt Assia Bert het boekje voor tijdens een lecture-performance in het Antwerpse Conservatorium, niet toevallig de plek waar Dora van der Groen ook les gaf. “Dora vergelijkt de ontvankelijke houding van de acteur met open lege handen in een rivier”, vertelt Bert. “Dat was de manier waarop ik haar erfenis begon uit te spitten.” 

Echo’s 

Assia Bert sprak met oud-studenten en met Brick de Bois, de zoon van de actrice. Clara van den Broeck, Sara De Roo, Lucas Vandervost, Sam Bogaerts, Frank Focketyn, Robby Cleiren, Dimitri Leue, Oscar Van Rompuy en Thomas Janssens vertelden over de echo’s van Dora’s visie en hoe die vandaag nog aanwezig is in de lessen die ze zelf geven aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

In Met open lege handen plaatst de auteur Dora van der Groen naast Bhagwan en Herman Teirlinck, een dialoog die vertrekt vanuit Dora’s uitspraken. “Voor mij is het boekje naast een archief ook een werkinstrument, een vertrekpunt om te reflecteren over acteren”, zegt Assia Bert. “Dora koos er zelf voor om niets op papier te zetten, maar haar lessen en de inspiratie die ze zelf haalde bij haar leermeesters, wil ik bewaren.”

Post-tijdperk

Die gesprekken, verhalen en zelfs boeken uit de kast van Van der Groen zelf, worden op 2 mei op het podium gebracht. “We planten ook een rozenstruikje uit Dora’s tuin op de kunstcampus. Zo krijgt ze een vaste stek vlakbij haar oude leslokaal.” 
De avond is het slotstuk van het onderzoek van Bert waarin ze de visie van de acteeropleiding aan het Antwerpse Conservatorium fileerde. Hoe positioneert de opleiding zich bijvoorbeeld in dit ‘post-Herman Teirlinck en post-Dora van der Groen’-tijdperk? 

Met open lege handen werd gemaakt in samenwerking met Track Report, het publicatieplatform van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Het boek is voorlopig enkel te koop via het Conservatorium en de Academie. 
Eerder publiceerde Assia een heruitgave van het Dramatisch Peripatetikon van Herman Teirlinck en creëerde ze rond dit boek een wandelpad, dat nu een permanente installatie is in het Koninklijk Conservatorium. 

In de aanloop van de boekvoorstelling sprak Assia met ATV.