Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • News
 • FAQ covid-19

FAQ covid-19

Op deze pagina vind je steeds de meest recente maatregelen, en antwoorden op veelgestelde vragen. Deze informatie wordt voortdurend aangepast aan de laatste updates. 

Voor algemene info rond het coronavirus COVID-19 en de officiële richtlijnen van de overheid, kan je terecht op www.info-coronavirus.be.
Zit je zelf nog met andere preventie-gerelateerde vragen? 

Wij doen ons uiterste best om individuele vragen (via mail, telefoon, social media ...) zo snel mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor je geduld en begrip. 

LAATSTE UPDATE: VRIJDAG 30.10.2020
(zie Intranet voor alle datails)

WAAR VIND IK DE VOLLEDIGE INFO OVER DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN VOOR STUDENTEN?

Studenten vinden informatie over preventiemaatregelen, contacttracing, ... op het intranet.

  WAT ALS IK (MOGELIJK) BESMET BEN MET CORONA? 

  Kom niet naar de campus 

  • als je positief getest bent 
  • als je getest bent en op je resultaten wacht 
  • als je verdachte symptomen hebt 
  • als je in contact gekomen bent met een besmette of mogelijk besmette persoon 

  Blijf thuis, verwittig coronatracing@ap.be en vul het formulier in 

  Medewerkers die afwezig zijn omwille van ziekte, testing of quarantaine mailen hun afwezigheid door naar jodka.crabbe@ap.be
  Studenten melden hun afwezigheid via conservatorium@ap.be met in CC het opleidingshoofd/coördinator/docent. Het doktersattest kan de student uploaden in IBamaflex.

  WAT ZIJN DE ALGEMENE PREVENTIERICHTLIJNEN?

  • Ziek? Blijf thuis. Lees hier meer over de symptomen.
  • Hou binnen en buiten de campus voldoende afstand (min. 1,5 m)
  • Draag je mondmasker overal op en rond de campus
  • Geen fysiek contact (handen geven, kussen, knuffelen, aanrakingen ...)
  • Was regelmatig en grondig je handen met water en zeep.
  • Gebruik de desinfecterende handgel, die op verschillende plaatsen beschikbaar is.
  • Nies of hoest in een papieren zakdoek en gooi deze meteen weg in een afgesloten vuilbak.
  • Geen papieren zakdoekje? Nies of hoest dan in de binnenkant van je elleboog.
  • Ontsmet regelmatig je eigen werkplek en gemeenschappelijk materiaal op de campus met het voorziene desinfectiemateriaal.

  WAT ZIJN DE SPECIFIEKE RICHTLIJNEN VOOR DE KUNSTCAMPUS?

  > Draaiboek academiejaar 20-21

  WAT ALS IK DE AFGELOPEN 14 DAGEN OP REIS BEN GEWEEST BUITEN BELGIE?

  • Volg steeds de richtlijnen van de overheid.
  • Alle studenten / personeel die naar België reizen moeten het Public Health Passenger Locator Formulier invullen, in de 48u vóór je aankomst in België.
  • Meld je indien nodig afwezig bij je opleidingshoofd (student) of leidinggevende (medewerker). Heb je een attest van verplichte quarantaine / test / afwezigheid? Stuur dit dan meteen mee door en neem contact op met coronatracing@ap.be. Er wordt vervolgens in overleg naar een gepaste oplossing gezocht.
  • Studenten / personeel uit de buurlanden die geen residentie hebben in België en die pendelen tussen thuis en de school hebben alleen een vrijstelling van quarantaine in het kader van werk- of studiegerelateerde activiteiten, omdat dit essentiële bewegingen zijn. De vrijstelling van quarantaine geldt niet voor sociale activiteiten buiten de school.

  IK WOON BUITEN BELGIE. MAG IK GEWOON NAAR DE CAMPUS KOMEN?

  > Woon je buiten België en pendel je voor je studie of lesopdracht? 

  Verplaatsingen voor werk- en studiegerelateerde activiteiten worden als essentiële verplaatsingen beschouwd. Voor deze verplaatsingen ben je dus vrijgesteld van de quarantaineregels. Dit houdt in dat je niet in quarantaine hoeft, zolang je enkel naar Antwerpen komt voor je studies. Neem je ook deel aan sociale of andere niet-studiegerelateerde activiteiten, dan vervalt de vrijstelling en kan het zijn dat je toch de quarantaineregels moet volgen. 

  > Kom je voor langere tijd naar België? 

  Dan vragen we je om de maatregelen van het reisadvies, en de test- en quarantaineregels van de Belgische Overheid op te volgen. 
  Meld je indien nodig afwezigheid aan je opleidingshoofd (student) of leidinggevende (medewerker). Heb je een attest van verplichte quarantaine / test / afwezigheid? Stuur dit dan meteen mee door en neem contact op met coronatracing@ap.be. Er wordt vervolgens in overleg naar een gepaste oplossing gezocht. 

  WAAR VIND IK INFORMATIE OVER HOE MIJN OPLEIDINGSONDERDELEN ZULLEN GEORGANISEERD WORDEN?

  We updaten regelmatig onze website en houden onze studenten en medewerkers op de hoogte via mail, intranet en Digitap.

  GAAN DE LESSEN ONLINE OF OP DE CAMPUS DOOR?

  Tijdens de verlengde herfstvakantie, van vrijdagavond 30 oktober t.e.m. woensdag 11 november wil de overheid een ‘virologische time-out' creëren van twaalf dagen en is er enkel contactloos onderwijs toegestaan. Het restaurant en de bibliotheek zijn gesloten. Individuele zelfstudieplekken zijn beperkt beschikbaar en enkel na reservatie (lees meer op Digitap).

  Na de herfstvakantie schakelen we over op code rood. Deze planning is geldig tot aan de start van de kerstvakantie. Lessen gaan zoveel mogelijk online vanop afstand door. On campus kunnen lessen enkel doorgaan mits toestemming en onder strikte naleving van de veiligheidsvoorwaarden (zie draaiboek). Welke lessen wel nog op de campus doorgaan, zal gecommuniceerd worden door de opleidingen.

  We volgen de richtlijnen van de professionele sectoren (cultuur met onderscheid met publiek of zonder publiek) als toets en mits positief advies van de preventieadviseur

  We organiseren zoveel mogelijk activiteiten op de campus. Dit zal zeker het geval zijn voor praktijkgerichte vakken en projecten zoals repetities, ateliers ... Onderwijsactiviteiten op de campus zullen natuurlijk wel een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Zo zal je bijvoorbeeld les volgen in kleinere groepen en met de nodige preventiemaatregelen zoals social distancing of eventueel ook mondmaskers. Momenteel wordt onderzocht of er binnen de artistieke praktijkvakken, naar analogie met het professionele werkveld, meer gerichte veiligheidsvoorschriften kunnen worden ingevoerd die rekening houden met de specifieke aard van het kunstonderwijs.

  Online onderwijs is dus een blijvertje. Deze online lessen zullen we vooral voor theorievakken reserveren en worden gecombineerd met tussentijdse sessies op de campus. Onze IT'ers en docenten hebben het lesaanbod gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, zodat je vlot vanop afstand kunt studeren. Onze docenten zullen, zoals steeds, voldoende aandacht hebben voor persoonlijk contact en begeleiding op maat.  

  Om startende studenten goed te laten wennen aan het hoger onderwijs, zullen eerstejaars wellicht wat vaker op de campus aanwezig kunnen zijn. Meer ervaren studenten zullen iets vaker digitaal aan de slag gaan, al voorzien we ook voor hen uiteraard voldoende kansen om op de campus te zijn. Het is sowieso niet de bedoeling dat je als student constant aan je scherm gekluisterd zit.

  ZAL IK NOG WEL VAN HET STUDENTENLEVEN KUNNEN GENIETEN? 

  Er zal zeker ruimte zijn voor fun en ontspanning, maar dit zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Sowieso vinden we het belangrijk dat je voldoende live contacten kunt hebben met medestudenten om te socializen. Dit komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. 

  Voor de Plus Pass (hiermee kan je voordelig van sport en cultuur genieten) zijn er momenteel 3 mogelijke scenario's in the running voor volgend academiejaar. Op 16 september wordt online bekend gemaakt met welk scenario er gestart zal kunnen worden. Meer info hier.
  Ook de studentenverenigingen zullen je opnieuw trakteren op steun en entertainment. Zij zijn nog volop bezig met hun nieuw (aangepast) aanbod.   
  Meer details volgen. 

  Volg de pagina van studentenclub Sphinx

  HELP, IK START VOOR HET EERST IN HET HOGER ONDERWIJS? 

  We begrijpen dat de onzekere situatie voor de nodige twijfels en bezorgdheden zorgt, maar we doen er alles aan om je nieuwe avontuur bij AP vlot te laten verlopen. Zo zal er voldoende tijd en aandacht zijn voor jou als eerstejaars om de campus te leren kennen, om een band op te bouwen met je medestudenten en docenten, om ook van de fijne kanten van het studentenleven te genieten ... Kortom, we zorgen er zeker voor dat je straks goed aan je nieuwe studentenleven kan wennen.

  WAT ALS HET TOCH TEGENVALT OF NIET WIL LUKKEN?

  Of je nu bachelor-, master- of (post)graduaatstudent bent: we willen al onze studenten een fijn academiejaar bezorgen. Ervaar je onderweg toch problemen met studeren en/of je draai vinden? No worries, dan gaan we samen op zoek naar de juiste oplossing(en). Er staat zoals steeds een heel hulpbataljon aan ondersteuning, begeleiding en aanmoediging voor je klaar.