Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • GEZOCHT: inclusieve performances

GEZOCHT: inclusieve performances

Waarom vragen inclusieve performances nog steeds zulk een grote inspanning in de hedendaagse podiumkunstensector?

CREATIE en Mixed Currents lanceren een oproep voor bijdragen voor het nieuwe festival 'Collaborations are More Refreshing than New Socks'. Ze nodigen iedereen uit om voorstellen in te dienen voor performances, lezing-performances en/of paper presentaties die specifiek handelen over inclusiviteit en een esthetiek van toegankelijkheid in multidisciplinaire hedendaagse kunsten. De organisatie moedigt specifiek bijdragen aan van vrouwen, non-cisgender mensen, mensen van kleur en mensen met een beperking die actief zijn binnen de hedendaagse podiumkunstensector.

Onderzoeksgroepen CREATIE (Koninklijk Conservatorium Antwerpen, BE) en Mixed Currents (CeReNeM, University of Huddersfield, UK) bundelen hun krachten en organiseren een driedaags conferentie-festival rond collaboraties in hedendaagse performance (3-5 december in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen). Ze verkennen de uitdagingen en consequenties van de nauwe samenwerking in hedendaagse muziek, innovatief werken en inclusiviteit binnen de podiumkunsten van vandaag. Op het festival bieden CREATIE en Mixed Currents een waaier aan concerten, lezing-performances, panelgesprekken, papers en lunchconcerten met studenten van het Conservatorium.

Dag 3 van het festival, op 5 december 2019, is een dag over inclusieve samenwerkingen binnen de hedendaagse podiumkunsten. Het concept van samenwerking zou een schoolvoorbeeld moeten zijn in het samenbrengen van kunstenaars, denkers, curators en publiek. In de realiteit zijn vrouwen, non-cisgender mensen, mensen van kleur en mensen met een beperking nog steeds erg ondervertegenwoordigd op de podia en worden ze al te vaak genegeerd als publiek. Zelfs indien ze als specifieke doelgroep worden aangesproken, is er vaak sprake van labeling.

Lees de opzet en de volledige oproep hier.
We lieten de oproep ook inspreken door Max Greyson. Beluister de call hier.