Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Over academiejaar 2020-2021

Over academiejaar 2020-2021

Volgend academiejaar zijn we niet langer allemaal blijfinuwkotstudent. Vanaf september verwelkomen we onze nieuwe en terugkerende studenten opnieuw op de campus, zij het voorlopig wel nog niet in full force. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, zullen we een mix aanbieden van online en on campus activiteiten.

De impact van het coronavirus zal nog wel een tijdje voelbaar blijven in ons dagelijks (hogeschool)leven. In deze ongeziene omstandigheden blijven we zoals steeds de situatie & maatregelen continu monitoren en en waar nodig bijsturen. Bij de opstart van het nieuwe academiejaar zijn we immers ook sterk afhankelijk van de evolutie van het virus en van richtlijnen van hogere instanties (zoals overheid, GEES, VLHORA). Daarom kan sommige info hieronder nog lichtjes wijzigen of volgen er binnenkort pas meer details. Stay tuned. 

WAAR VIND IK DE LAATSTE UPDATES OVER DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN?
We updaten regelmatig onze website en houden onze studenten en medewerkers op de hoogte via mail en Digitap. 

WANNEER START HET NIEUWE ACADEMIEJAAR?
Vanaf maandag 21 september vliegen we er opnieuw in. Een gedetailleerd jaaroverzicht per opleiding of departement / School of Arts vind je in de kalenders. In de week van 14 september worden in sommige opleidingen ook introductiedagen georganiseerd voor nieuwe studenten. Meer details volgen.

Naar de kalender van de Academie
Naar de jaarkalenders van het Conservatorium

KAN IK DE CAMPUS AL EENS BEZOEKEN? 
Lees meer over de muziekstage tijdens de zomervakantie

Voorlopig kunnen we de deuren van onze campussen helaas nog niet voor het grote publiek opengooien.
Naar de eventkalender

Ook via onze virtuele tours kan je 24/7 op interactief avontuur door onze campussen gaan. Werp een 360° blik in de ateliers, zalen en studentenresto's. 
Naar de virtuele tour van de Academie
Naar de virtuele tour van het Conservatorium

HOE KAN IK ME INSCHRIJVEN? 
Beeldende Kunsten, kijk hier
Dans, kijk hier
Drama, kijk hier
Muziek, kijk hier
Educatieve Master Beeldende kunsten, kijk hier
Educatieve Master in Muziek en Podiumkunsten, kijk hier
Educatief Graduaat Dans, kijk hier
Educatieve Bachelor Dans, kijk hier

GAAN DE LESSEN STRAKS ONLINE OF OP DE CAMPUS DOOR?
Een beetje van beide. We vinden het belangrijk dat je voldoende live contacten kunt hebben met medestudenten en docenten: zowel om te studeren als om te socializen. Dit komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. 

Wees gerust: we organiseren zoveel mogelijk activiteiten op de campus. Dit zal zeker het geval zijn voor praktijkgerichte vakken en projecten zoals repetities, ateliers ... Onderwijsactiviteiten op de campus zullen natuurlijk wel een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Zo zal je bijvoorbeeld les volgen in kleinere groepen en met de nodige preventiemaatregelen zoals social distancing of eventueel ook mondmaskers. Momenteel wordt onderzocht of er binnen de artistieke praktijkvakken, naar analogie met het professionele werkveld, meer gerichte veiligheidsvoorschriften kunnen worden ingevoerd die rekening houden met de specifieke aard van het kunstonderwijs.

Daarnaast is ook online onderwijs een blijvertje volgend academiejaar. Deze online lessen zullen we vooral voor theorievakken reserveren en worden gecombineerd met tussentijdse sessies op de campus. Onze IT'ers en docenten hebben het lesaanbod gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, zodat je vlot vanop afstand kunt studeren. Onze docenten zullen, zoals steeds, voldoende aandacht hebben voor persoonlijk contact en begeleiding op maat.  

Om startende studenten goed te laten wennen aan het hoger onderwijs, zullen eerstejaars wellicht wat vaker op de campus aanwezig kunnen zijn. Meer ervaren studenten zullen iets vaker digitaal aan de slag gaan, al voorzien we ook voor hen uiteraard voldoende kansen om op de campus te zijn. Het is sowieso niet de bedoeling dat je als student constant aan je scherm gekluisterd zit.

Meer details volgen. 

GELDEN ER EXTRA CORONAMAATREGELEN OP DE CAMPUS?
De voornaamste preventiemaatregelen blijven wellicht nog een tijdje van kracht. Social distancing en handhygiëne zijn een must. Waar social distancing niet mogelijk is, zal je voorlopig ook nog steeds een (eigen) mondmasker moeten dragen. Meer info over onze huidige preventiemaatregelen vind je hier

KAN IK IN DE STUDENTENRESTO'S TERECHT? 
Gezellig samen eten kan nog steeds, maar zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Ook hier werken we met beperktere bezetting en social distancing.

  • We voorzien een take-away menu. Broodjes, slaatjes, koffiekoeken, soep ...kan je bestellen via een app en op de campus afhalen. 
  • De studentenrestos' blijven open, maar met de de nodige afstandsregels.
  • Om niet aan capaciteit in te boeten, worden verspreid over de campus op vaste plekken extra lunchspots voorzien.
  • Ook de koffiehoeken, drank- en snackautomaten blijven beschikbaar. 

KAN IK IN DE BIB TERECHT? 
In de bib studeren en studiematerialen ontlenen kan nog steeds, maar dit zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Meer details volgen.
Lees meer over de bibliotheek van de Academie
Lees meer over de bibliotheek van het Conservatorium

KAN IK STAGE LOPEN? 
Als praktijkgerichte hogeschool geloven we sterk in de kracht van stages. Daarom zullen we er alles aan doen om deze vlot en veilig te laten doorgaan. Omdat je als student de veiligheidsregels van je stage- of werkplek moet volgen, gebeurt dit in actieve samenspraak en opvolging tussen AP en de stage- of werkplek. Meer details volgen.

GAAN UITWISSELINGEN, STAGES EN PROJECTEN MET / IN HET BUITENLAND DOOR? 
We zien internationale ervaringen (zoals Erasmus, stage, (samenwerkings)projecten ...) als een verrijking voor jou als student en voor ons als hogeschool. 

  • Binnen Europa doen we er alles aan om internationale ervaringen zo veel, vlot en veilig mogelijk te laten doorgaan. De beslissing om te mogen vertrekken, kan pas een maand voor vertrek gebeuren en wordt bekeken in functie van de richtlijnen van het land en het partnerinstituut. 
  • Buiten Europa kunnen internationale ervaringen helaas (nog) niet doorgaan.

Meer details volgen. 

ZAL IK NOG WEL VAN HET STUDENTENLEVEN KUNNEN GENIETEN? 
Er zal zeker ruimte zijn voor fun en ontspanning, maar dit zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Sowieso vinden we het belangrijk dat je voldoende live contacten kunt hebben met medestudenten om te socializen. Dit komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. 

Voor de Plus Pass (hiermee kan je voordelig van sport en cultuur genieten) zijn er momenteel 3 mogelijke scenario's in the running voor volgend academiejaar. Op 16 september wordt online bekend gemaakt met welk scenario er gestart zal kunnen worden. Meer info hier.
Ook de studentenverenigingen zullen je opnieuw trakteren op steun en entertainment. Zij zijn nog volop bezig met hun nieuw (aangepast) aanbod.   
Meer details volgen. 

Volg de pagina van studentenclub Sphinx

HELP, IK START VOOR HET EERST IN HET HOGER ONDERWIJS? 
We begrijpen dat de onzekere situatie voor de nodige twijfels en bezorgdheden zorgt, maar we doen er alles aan om je nieuwe avontuur bij AP vlot te laten verlopen. Zo zal er voldoende tijd en aandacht zijn voor jou als eerstejaars om de campus te leren kennen, om een band op te bouwen met je medestudenten en docenten, om ook van de fijne kanten van het studentenleven te genieten ... Kortom, we zorgen er zeker voor dat je straks goed aan je nieuwe studentenleven kan wennen. 

WAT ALS HET TOCH TEGENVALT OF NIET WIL LUKKEN?
Of je nu bachelor-, master- of (post)graduaatstudent bent: we willen al onze studenten een fijn academiejaar bezorgen. Ervaar je onderweg toch problemen met studeren en/of je draai vinden? No worries, dan gaan we samen op zoek naar de juiste oplossing(en). Er staat zoals steeds een heel hulpbataljon aan ondersteuning, begeleiding en aanmoediging voor je klaar.