over Noorderlicht 2019 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Over Noorderlicht 2019

Over Noorderlicht 2019

Het ene jaar een parade, het andere jaar een happening. Dat is het patroon dat Noorderlicht volgt sinds 2016. Op uitnodiging van AP Hogeschool en district Antwerpen vormden in 2018 ongeveer 750 mensen de lichtgevende en kleurrijke stoet die van Zuid naar Noord trekt in de multiculturele wijk van 2060 Antwerpen. 2019 is dus 'het andere jaar'. Op donderdag 28 november 2019 kan u zich wel opnieuw verwachten aan een uniek buurtproject.

 

Kris van 't Hof ©Frederik Beyens

Dit jaar overschrijden we letterlijk de drempels’, zegt Kris van ’t Hof, docent ‘in situ’ aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en curator van Noorderlicht. Dit is de vierde editie van Noorderlicht die hij organiseert en intussen krijgt hij voldoende vertrouwen van de buurt om Noorderlicht in plaats van buiten op straat, binnen te laten plaatsvinden. Zoals in de bibliotheek, de Nigeriaanse kapper, de hippe koffiebar, een theater het metrostation en zelfs de tram 12 die de wijk doorkruist (met dank aan De Lijn), gekende plaatsen waar iedereen welkom is. Maar bijzonder genoeg ook in meer ‘intieme’ locaties zoals de kerk, een co-working space, in ateliers van kunstenaars en in de woonkamer van enkele bewoners.

Ontwerp: Paulien Verheyen

 

 

‘We zijn echt ontroerd door het enthousiasme waarmee de bewoners van 2060 ons hun woning of locatie aanboden’ vertelt Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool. ‘Noorderlicht gaat over de verbinding die kunst kan maken tussen de meest uiteenlopende culturen. We organiseren dit nu voor de vierde keer en voelen echt aan dat mensen ons beginnen kennen.’

 

Bij een parade vertrekt iedereen samen op één punt en wandelt gezamenlijk naar het buurtfeest. Dat pakt de organisatie dit jaar dus anders aan. Er zal een startmoment zijn op het De Coninckplein. Vzw Violencia brengt muziek, en Winnie Huang, een Australische violiste en onderzoeker naar gebaren in muziekuitvoering, doet een bewegingsperformance waaraan iedereen kan deelnemen. En dan is het aan het publiek om zich te laten verrassen door het programma dat gebracht wordt op een dertigtal locaties. Op die locaties brengen jonge kunstenaars beeldende kunst, opera, experimentele klassieke muziek, chanson, hedendaagse dans, Vlaamse volksliedjes, wereldmuziek, fotografie en spoken word. Maar er zijn ook lokale deelnemers, zoals het Zonnekoor en de Nigeriaanse band die deel uitmaken van het programma.

 

De kunstenaars van dienst zijn studenten Muziek, Drama, Dans en Beeldende Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Antwerpse Academie. Zoals steeds was de opdracht aan de kunstenaars om zich te laten inspireren door de buurt. Dat maakt Noorderlicht uniek in zijn soort en de betrokkenheid van de buurtbewoners bij de realisering groot. Maar de confrontatie met bewoners en hun plek hier in 2060, zorgt ook bij onze student-kunstenaars voor een ander soort engagement dan bij een kunstwerk voor een tentoonstelling in een galerie of museum, of een performance in een zaal of concertgebouw. Kris: Noorderlicht is aanwezig op plaatsen waar mensen elkaar tegenkomen. Kunstenaars en bewoners hebben elkaar iets te bieden in dit project en dat zorgt ervoor dat ze naar elkaar luisteren en respecteren. Het is een waardevolle ervaring voor de kunstenaars in spe.'

 

Naar het event

Noorderlicht is een organisatie van AP Hogeschool, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen in samenwerking met district Antwerpen en Permeke Bibliotheek.