Recordaantal nieuwe doctoraten in de Kunsten | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Recordaantal nieuwe doctoraten in de Kunsten

Recordaantal nieuwe doctoraten in de Kunsten

Het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie geven aan liefst 10 kunstenaars de toelating om aan een doctoraat te beginnen. Nooit eerder konden zoveel doctoraatsprojecten starten aan de Schools of Arts.

Zeven nieuwe doctoraatsstudenten krijgen de toelating om aan het Conservatorium te doctoreren, drie daarvan krijgen een doctoraatsbeurs. Muzikant en beeldend kunstenaar Geoffa Fells start met het onderzoek ‘Sounding Equality Investigating how contemporary composition can contribute as artistic activism for the rights of women and girls’. Luc Nijs is filosoof, musicoloog en muzikant en hij onderzoekt met ‘KIMUPE1 – KineMusical Performance – An artistic journey into creative multimodal improvisation’ of beweging een basis kan worden voor het ontwikkelen van creatieve improvisatievaardigheden en een eigen muzikale taal. In ‘The Hearing Glass: Synaesthetic Correspondences in The Musical Practice’ tot slot, verweeft componist Umut Eldem neurowetenschappen met creatieve en educatieve perspectieven rond synestesie. 

Vier kunstenaars kunnen starten zonder beurs: Schrijver en theatermaker Vincent Van Meenen met ‘100 jaar surrealisme – Met surrealistische creatiemethodes in dialoog’, muzikanten Maria en Styliani Markatatou en hun project rond 'The traditions of mandolin music' en klarinettist, componist en psycholoog Jo Stijnen met ‘Authentieke creativiteit als katalysator voor het ontwikkelen van een krachtige artistieke leeromgeving’.

Aan de Academie starten in september drie doctorandi. Grafisch ontwerper Bas Rogiers stelt met ‘Empty Pages’ het conventionele kunstboek, dat functioneel is, kunst representeert en ontsluit, tegenover het zogenaamde kunstenaarsboek, dat zijn functie als boek bevraagt, kunst presenteert en autonoom is als kunstobject. Anton Cotteleer is beeldhouwer en vertrekt voor ‘Een onscherp aftasten’ vanuit de vraag hoe scherpte-onscherpte zich verhoudt tot het geheugen dat vorm krijgt door visuele media zoals familiealbums. Sociaal geëngageerd kunstenaar Els Dietvorst onderzoekt of kunstenaars een actievere rol kunnen spelen in de samenleving en zo een ‘Partisan of the real’ kunnen worden die het individualisme kritisch verstoren. 

De doctoraten in de Kunsten worden georganiseerd in samenwerking met ARIA, het Antwerp Research Institute for the Arts. 
 

Beeld: Anton Cotteleer, The pale green contact, 2017.