Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Node
  • Vijai Maia Patchineelam

Vijai Maia Patchineelam

Vijai Patchineelam bracht onlangs het boek Samba Shiva: The Photographs of Sambasiva Rao Patchineelam uit. Het werd gepubliceerd door Zum en Instituto Moreira Salles in São Paulo. In Samba Shiva bezoekt Vijai het fotoarchief van zijn vader, een wetenschapper die eind jaren zeventig naar Brazilië emigreerde. De kunstenaar stelde zichzelf voor als de redacteur en organisator, terwijl het auteurschap van het boek wordt gecrediteerd aan de wetenschapper Sambasiva.

De verplaatsing van rollen maakt deel uit van een groter project dat Vijai in zijn doctoraatsonderzoek volgt, The Artist Job Description: A Practice Led Artistic Research for the Employment of the Artist, Artist, Inside the Art Institution.

Als een ervaren kunstenaar een van de publieke relaties van het museum zou vervangen, zouden de beslissingen van de kunstenaar dan anders zijn dan die van de voormalige werknemer? En zo niet, wat zegt dit dan en betekent dit voor de veronderstelde vooruitstrevende en transcendente eigenschappen van kunst, als de door de praktijk verkregen kennis niet kan worden overgedragen op andere menselijke activiteiten?

Dit op de praktijk gebaseerde onderzoeksproject op het gebied van kunst richt zich op het in vraag stellen van de configuratie van het hedendaagse kunstveld, in het bijzonder gericht op de dialoog tussen de kunstenaar en de kunstinstelling. Hiermee worden de verschillende soorten locaties die beschikbaar zijn voor het weergeven en produceren van kunstwerken bedoeld. Conventioneel komt de kunstenaar naar een kunstinstelling in een tijdelijke functie, voor een tentoonstelling, een residentie, een commissie. Soms kan hij of zij ook als technicus, monitor of minder vaak als curator of als bestuurslid worden ingezet. Door de rol van de kunstenaar als arbeider op de voorgrond te plaatsen, wil Vijai Patchineelam met dit project een door onderzoek aangestuurde artistieke praktijk ontwikkelen die kan experimenteren met en pleiten voor een meer permanente rol voor een kunstenaar. Een kunstenaar die een constitutief onderdeel wordt van de innerlijke werking van een kunstinstelling.

Website: vijaipatchineelam.tumblr.com