Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Nachten - ballet de la nuit

Nachten - ballet de la nuit

Masterstudent Arne Luiting brengt zijn masterproef in de Bourla Schouwburg in samenwerking met Muziektheater Transparant, D E T H E A T E R M A K E R en het Toneelhuis.

In dit operateske ballet wordt het landschap van de nacht bezongen en bedanst. Boeren, bandieten, helden, hoeren, vreemdelingen, coquettes, kreupelen, goden en mythische monsters ontmoeten elkaar in een polymorf event. 

Naar het gelijknamige ballet van Louis XIV uit 1653.

Performer en regisseur Benjamin Abel Meirhaeghe (°1995, Eine) is afgestudeerd aan de opleiding Performing Arts op de toneelacademie van Maastricht. Hij maakte indruk met zijn afstudeervoorstelling en happening The Ballet in de volle schouwburg van Kunstencentrum Vooruit. d e  t h e a t e r m a k e r, Muziektheater Transparant en Conservatorium Antwerpen produceren nu zijn nieuwe voorstelling NACHTEN. Ballet de la Nuit.

Samen met Arne Luiting, Sietske Van Aerde, Sandro Sandrino, Louise van den Eede verdiept Benjamin Abel zich in het twaalf uur durende massaspektakel dat zich volstrekte aan het hof van de Franse zonnekoning. In het operateske ballet wordt het landschap van de nacht bezongen en bedanst, vol entrées en intermezzo’s wordt de nacht verdeeld in vier delen.

Het werk Ballet de la Nuit zal opnieuw worden aangegrepen in een extravagante poging om het kwaad te bestrijden. Met behulp van scenografie, opera, tekst en dans, een mengeling van ernst en luim, lof en satire, mythologie en hedendaagse politiek laat deze voorstelling, gereduceerd tot één uur, de koning veranderen in een nar.