Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Onderzoek
  • No time

No time

De onderzoekers van dit project, vier schilders en één criticus, die artistiek en academisch intensief het landschap hebben onderzocht, willen met dit project hun artistieke en kunstkritische praktijk radicaal koppelen aan het belangrijkste mondiale en maatschappelijke vraagstuk van vandaag: de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor de mens en het landschap.

Het project start met de lectuur van Naomi Klein’s No Time, verander nu voor het klimaat alles verandert (De Geus, 2014). Aan de hand hiervan wordt een kader gecreëerd dat de verschillende artistieke en kunstkritische posities in kaart brengt en in verhouding plaats met de algemene problematiek van de klimaatverandering.

Hoe linken we de ecologische problematiek aan onze praktijk als kunstenaar? Wat verlangt de wereld van de (schilder)kunst vandaag? Hoe kan de 21ste-eeuwse landschapsschilderkunst eruit zien en vooral, hoe verhouden we onszelf, niet alleen als schilder maar ook als kunstenaar ten opzichte van een wereld in crisis?

Met onderzoeker Bruno Van Dijck