Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Onderzoek
  • Other Bodies

Other Bodies

Jorge Manilla onderzoekt hoe kritisch om te gaan met het gefragmenteerde lichaam. Vooral de constante dialoog tussen zijn werk of ‘body’ en de toeschouwer is van groot belang in dit doctoraatsonderzoek waar dualiteiten worden samengebracht en met elkaar geconfronteerd.

Vanuit dit theoretisch onderzoek tijdens tentoonstellingen en workshops bundelt hij multiculturele teksten over fragmentatie, amputatie, … samen tot een persoonlijk artistiek werk. Vragen zoals Hoe worden de fragmenten samengehouden? en Houden gewrichten onze beenderen aan elkaar? doen hem terugkeren naar de menselijke anatomie; zo wordt zijn werk opnieuw 2D om dan later weer naar 3D te gaan.

Zijn praktijkonderzoek is geen zoektocht naar een imitatie van het menselijk lichaam, maar een anatomie op basis van wat gevoeld wordt en op andere manieren bekeken dan in anatomische boeken, operatie- en dissectiezalen. Hij experimenteert met materialen als een soort protest tegen de esthetiek in de juweelkunst. Binnen dit onderzoek horen drie grote reeksen: Beyond the Limits - heel beweeglijk, verwijzen naar het interne, veel verbindingen, leder met hout; Oscure Sacrifices -vijf stukken, gestart uit de dood, symbolisch en psychologisch, figuratief en expressief en Impossible to Imagine - terugkeer naar zwart, anatomische en psychologische studie van bloemen, bloemen als symbolen van geboorte en dood.

Promotoren: Francis Van Glabbeek (UA) & Mariella De Vos (KASKA)

ONDERZOEKER(S)