Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Compositie en Muziektheorie/schriftuur

Compositie en Muziektheorie/schriftuur

Compositie

Componeren is creëren; het onderzoeken en ontwikkelen van een eigen muziektaal. Centraal in dit creatieproces staat de unieke persoonlijkheid van elke componist, die door kennis, vakmanschap, inzicht en een open, (onder)zoekende blik zijn creativiteit en originaliteit weet vorm te geven in nieuwe muziek. Compositiedocent Wim Henderickx stuurt een gedreven team aan dat je individueel stimuleert om in alle openheid je eigen taal te ontdekken en te ontplooien: enerzijds met respect voor traditie, maar anderzijds ook met gedrevenheid tot vernieuwing.

Bachelor studenten worden intensief begeleid in de ontwikkeling van een sterk onderbouwd analytisch inzicht en een onderzoekende ingesteldheid. Algemene muzikale kennis en vaktechnische vaardigheden ondersteunen je zoektocht naar een eigen creatieve persoonlijkheid. Het programma voorziet in Praktische Harmonie en Improvisatie, Muziekschriftuur, Orkestratie en Elektronische muziek, waardoor creativiteit gefundeerd wordt door een sterke kennisbasis. Artistiek onderzoek en doorgedreven analyse zijn tevens belangrijke onderdelen van je curriculum.

De tweejarige masterstudie richt zich specifiek op het verfijnen en uitbouwen van je persoonlijke muziektaal en biedt een waaier aan (interdisciplinaire) projecten, concerten, samenwerkingsverbanden en masterclasses. Het programma biedt, naast een beperkt aantal vaste opleidingsonderdelen, veel ruimte voor persoonlijke invulling. Deze brede en open aanpak, in combinatie met een coaching door meerdere compositiedocenten, vormt een ideale voedingsbodem tot het uitbouwen van je eigen taal en schrijfstijl. Elk nieuw idee wordt met veel respect in een open omgeving behandeld vanuit verschillende visies en steeds in overleg.

Muziektheorie/ Muziekpedagogie

Binnen deze richting zal je als student met een interesse in diepgaand theoretische inzicht in muziek zeker je gading kunnen vinden. Je wordt ingewijd en opgeleid in de eeuwenlange traditie, maar met je twee voeten in de 21ste eeuw en met je blik naar de toekomst. Na afstuderen kan je je inzicht en kennis in verschillende gebieden van het werkveld inzetten bijv. in het kunstonderwijs, in culturele en concertorganisaties, bij muziekuitgeverijen en opnamestudio’s, als consultant of in een combinatie van verschillende aspecten.

Onze docenten zijn internationale autoriteiten op het vlak van Harmonie, Contrapunt, Praktische harmonie & improvisatie en Analyse. Er wordt intensief gewerkt aan een sterk analytisch inzicht, stijlenkennis en een onderzoekende ingesteldheid, zodat je een onderbouwde visie op partituren en muzikale stromingen kan vormen. Reduceren, arrangeren en improviseren maken deel uit van het creatieve luik van de opleiding. Je leert eveneens functioneel piano spelen, eventueel in combinatie met de studie van een ander steuninstrument.

Na de bacheloropleiding Muziektheorie/schriftuur kan je verder doorstromen naar de master Muziekpedagogie. Daarin kan je via twee verschillende modeltrajecten je persoonlijke nadruk leggen: hetzij op Analyse, hetzij op Praktische harmonie & improvisatie. De afsluitende masterproef staat dan helemaal in functie van deze keuze. Beide trajecten zijn gekoppeld aan een intensieve educatieve vorming want tijdens deze masteropleiding doorloop je ook het theoretische deel van de Specifieke Lerarenopleiding Muziek (SLO). Na het behalen van je masterdiploma volg je het praktische luik van de SLO-opleiding en kan je het diploma tot Leraar in de Muziek ontvangen.

Voor de masteropleiding Muziekpedagogie dien je vlot Nederlandstalig te zijn.
Lee hier meer info over de Specifieke lerarenopleiding Muziek.