Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Bart Moeyaert

Bart Moeyaert

De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Tot de meest bekende titels behoren Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere, Tegenwoordig heet iedereen Sorry, en — wat poëzie betreft — Verzamel de liefde en Gedichten voor gelukkige mensen. Zijn derde dichtbundel, Helium, verschijnt in het najaar van 2019.

Tot 1995 was Moeyaert eindredacteur van een magazine voor jongeren, daarna werd hij fulltime schrijver. Zijn werk is vaak bekroond, in binnen- en buitenland, o.a. met de Boekenleeuw, de Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Duitse Jeugdliteratuur Prijs, en de Norske Oversetter Premien. In 2019 won hij de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Voor de internationale Hans Christian Andersen Award was hij reeds zes keer genomineerd. In 2002 en 2012 eindigde hij als finalist.

Zijn werk verscheen tot hiertoe in tweeëntwintig talen.

In 2014 werd Moeyaert aangesteld als artistiek intendant van het project Gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse 2016.

Sinds 2000 is Bart Moeyaert hoofddocent Schrijven aan de afstudeerrichting Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

www.bartmoeyaert.com

Opleidingsonderdeel: Schrijven

Foto: © Susanne Kronholm