Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Patricia Beijsens

Patricia Beijsens

Geboren 25 april 1956 te Rotterdam, voltooide opleiding HAVO te Rotterdam, 1973- eind 1974, onvoltooide opleiding HBO, MO tekenen aan de Kunstacademie te Tilburg (een aggregaatopleiding voor beeldende kunst)

Muzikale opleiding:
1962-1967 privé-lessen piano en notenleer van L.Davids.
Workshops met Clifford Thornton (USA), Steve Lacy (USA), Gisela May (D).

Autodidact vocaliste, instrumentaliste (o.a. gitaar, bastuba, flügelhorn) en beeldend kunstenares (tekeningen, grafiek, schilderijen).
Avondvullende optredens vanaf 1972.

Muzikaal veelzijdig door reeds jong samen te werken met groepen in zeer uiteenlopende genres: Middeleeuwse- en Renaissance liederen, Indische muziek, Ragtime, New Orleans-, mainstream- en moderne jazz, geïmproviseerde muziek en fusion, blaasensembles (o.a. St.Juttemis 3LP’s en 1 CD), Nederlandstalige liederen, Joodse muziek (Klezmer en Sefardische liederen) en bovenal, reeds sinds meer dan 37 jaar: het Duitse chanson.

Zij werkte mee in muziektheaterproducties van Theater Arena en Muziek LOD en musiceerde en zong in combinatie met dansvoorstellingen. 
Zij schrijft ook liedteksten (Nederlandstalig en Engelstalig)

Momenteel treedt zij voornamelijk op met Duitse liederen, die door jarenlange research, workshops bij Gisela May en persoonlijke kontakten met schrijvers en componisten steeds meer gerijpt zijn en verder reiken dan het doorsnee gekende repertoire. In dit genre verschenen van haar 2 LP’s en 3 CD’s, waar naast de bekende Brecht, Kästner, Tucholsky, Hollaender en muziek van Weill, Eisler, Dessau ook onbekende namen in het zonnetje gezet worden: Gisela Steineckert, Jochen Kramer, Heinz Kahlau met de ex-DDR componisten Manfred Schmitz en Henry Krtschil en nog vele anderen. 
Patricia Beijsens was op 8 april 2001 met Duitse liederen te zien en horen in het VPRO televisieprogramma “Reiziger in Muziek” en op 2 november 2003 in het VPRO televisieprogramma R.A.M..  

Buiten het Duits literair chanson hield zij zich nog bezig met het Joodse repertoire, bij de internationale groep Klezmokum (Amsterdam) waar zij ook meezingt en speelt op 5 CD’s en internationaal toerde in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België en ook reeds 4 maal te zien was op het Joods Festival in de Knitting Factorie in New York.

Verder bracht zij een jazzrepertoire met Big Band (o.a. Billy Holiday), kwartet of in duo en heeft in dit genre ook een LP en CD op haar naam.

Zij gaf 7 jaar zangles in de Jazzstudio in Antwerpen en is sinds 1992 verbonden aan het toenmalige Herman Teirlinck Instituut (nu Koninklijk Conservatorium), Drama afstudeerrichting ‘kleinkunst’ (zang en regie van spelprojecten/muziektheater rond het Duits chanson, tango, etc.) en staat sinds 2002 ook in voor de artistieke coördinatie van deze opleiding. 

Zij stelde chansonprogramma’s samen voor Radio 1.
Zij werkte 2 jaar mee aan het radioprogramma “Het einde van de wereld” op Radio 1, (Vlaanderen) , waarin zij verhalen vertaalde en vertelde van Duitse  expressionistische schrijvers.

Opleidingsonderdelen: Artistieke Directie Kleinkunst (Drama),  Zang (repertoire)