Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Vlad Weverbergh

Vlad Weverbergh

Muzikale duizendpoot Vlad Weverbergh voelt zich thuis in vele stijlen: van klezmer over klassieke avant-garde tot Mozart. In 1995 werd hij laureaat van Belfius Classics. In 2000 studeerde Vlad af met grootste onderscheiding aan het Koninklijk Vlaams conservatorium in de klas van Walter Boeykens. Na zijn studie was hij er van 2000 tot 2002 gastdocent kamermuziek.

In 1992 richtte hij Trio Dor mee op, dat in 1998 de Debuutprijs voor Kamermuziek van Jeugd en Muziek won. Succesvolle tournees door Roemenië, Zweden, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika waren het gevolg.

Orkesten als het VRT-Filharmonisch Orkest, DeFilharmonie, Prima la Musica, Collegium Brugense, het Hongaars Radio Orkest, de Filarmonica George Enescu, de Philharmonia Hungarica, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim en Kammerphilharmonie Graubünden nodigden Vlad Weverbergh uit als solist. Hij werkte als solist samen met dirigenten als Philip Ellis, Daniele Callegari, Christian Mandeal, Robert Groslot, Patrick Peire, Dirk Vermeulen en Kobayashi Ken Ichiro en Sebastian Tewinkel.

Vlad was soloklarinet bij DeFilharmonie, nu maakt Vlad onder andere deel uit van I Solisti del Vento, het ensemble dat de beste Belgische blazers verenigt en van het trendsettende ensemble Champ d’Action. Verder is hij lid van Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers en is hij als als freelance muzikant regelmatig te gast bij het Mahler Chamber Orchestra.

Vlad’s discografie omvat een ruime bloemlezing uit het klarinetrepertoire. Zijn eerste cd Première Rapsodie werd opgenomen in het jaar dat hij afstudeerde bij Walter Boeykens. Deze cd werd verspreid door het label Etcetera. Eind 2006 nam Vlad samen met het Danel strijkkwartet de cd Mozart Clarinet Essentials op. In 2008 werd met Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim het concerto van Mozart en H.J. De Croes opgenomen o.l.v. Sebastian Tewinkel.

De cd rond H.J. De Croes is een full cd met wereldpremières: kamermuziek en een klarinetconcerto uit Mozart’s tijd van de hand van een Vlaming. In november 2012 volgde een tweede cd volledig gewijd aan wereldpremières van De Croes. Verdere cd-opnames zullen systematisch worden gewijd aan research projecten: partituren die nooit eerder werden opgenomen.

Naast het realiseren van een eigen, ruime discografie is Vlad is ook zeer actief als producer en opnameleider van klassieke muziek.

Website: www.vlad.be

Opleidingsonderdelen: Basklarinet, Neven, steun en aanverwant instrument: basklarinet