Archive alive | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Archive alive

Archive alive

Kostuums zijn meer dan stof alleen, ze vertellen een cultureel, maatschappelijk, politiek en persoonlijk verhaal. Dit onderzoeksproject wil de privé-collectie van Frieda Verhees met de bijbehorende know-how documenteren en analyseren zodat deze ‐ en het verhaal dat erin vervat zit ‐ niet verloren gaat.

Dit vraagt een historisch kostuumonderzoek naar de geschiedkundige tijdsgeest van muziek, films, kunst, architectuur, uitvindingen en bevolking. Het onderzoek omvat een inventarisatie, historische analyse en patroonkundige omzetting van de kostuumstukken, tentoonstelling en publicatie.

Het is de bedoeling om deze unieke collectie als onderwijsmethodiek te gebruiken en een beeldend handboek te maken in dialoog met het vak (regisseur, atelier ed.). Het handboek zal de bevindingen van het onderzoeksproject in een fichesysteem vastleggen dat als leersysteem kan worden gebruikt door de student en als naslagwerk voor de professional.

Ten slot zou op het juiste moment de hele collectie beschikbaar worden gesteld voor het publiek, zodat men het kan betasten, beruiken en besnuffelen voor educatieve doeleinden. Het fichesyteem kan dan gelinkt blijven aan de stukken zodat de context duidelijk blijft. Tevens willen we hiermee een nieuwe brug slaan tussen onderwijs, musea en werkveld.

ONDERZOEKER(S)