Synesthesie en klank-kleur associaties als een interdisciplinaire metafoor | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Synesthesie en klank-kleur associaties als een interdisciplinaire metafoor

Synesthesie en klank-kleur associaties als een interdisciplinaire metafoor

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen hoe klank-kleur associaties als aanvulling kunnen dienen voor kunstenaars in een interdisciplinaire praktijk. Klank-kleur associaties zullen gecategoriseerd worden bij gewone mensen, artiesten en mensen met synesthesie. Personen met synesthesie kunnen bepaalde kleuren zien wanneer ze muziek horen. Zoals Dr. Ward zegt: "Ervaringen van mensen met auditieve visuele synesthesie kunnen worden gebruikt om de structuur te onthullen van auditieve visuele toewijzingen die bestaan ​​in de bredere bevolking. Deze toewijzingen kunnen een rol spelen in ons vermogen om visuele muziek te waarderen als een kunstvorm.”

Gemeenschappelijke aspecten van klank-kleur associaties zullen worden vastgesteld door onderzoek van dergelijke associaties in synesthesie en de kunsten. Hiervoor zullen de UK Synaesthesia Association en Deutsche Synaesthesia-Gesellschaft worden geraadpleegd. Geselecteerde composities die met kleur als inspiratie werken, zullen worden geanalyseerd op hun gebruik van geluid als een multi-sensorische metafoor.

De resultaten zullen worden toegepast op kunstanalyse en performance door analyse van representatieve werken van klank-kleur relaties en de creatie van een nieuwe compositie door Umut Eldem in samenwerking met het kunstcollectief 4Fold1 en de dramagroep Mixed & United.

ONDERZOEKER(S)