Studium Generale 2020-2021 thema PRIVACY | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Studium Generale 2020-2021 thema PRIVACY

Studium Generale 2020-2021 thema PRIVACY

Op tien dinsdagavonden, gespreid over het academiejaar, worden studenten, docenten en publiek uitgenodigd voor verfrissende reflecties en een verrijkende dialoog. In academiejaar 2020-2021 handelt de lezingenreeks Studium Generale over het thema PRIVACY.

Privacy is een universeel mensenrecht. Niet enkel uw persoonsgegevens, maar zelfs uw autonomie en integriteit worden erdoor beschermd. Het recht op privacy is een voorwaarde voor alle andere mensenrechten en maakt deel uit van de Belgische grondwet en Europese regelgeving. Maar onze privacy komt steeds meer onder druk te staan.

In de strijd tegen misdaad en terrorisme wordt privacy al te vaak als pasmunt ingezet. Denk maar aan slimme ANPR-camera’s die registreren wat we doen en laten op straat, de digitale vingerafdruk in de identiteitskaart, de dataretentiewet die telecombedrijven verplicht onze communicatiegegevens bij te houden. Bovendien gooien we vrijwillig onze persoonsgegevens te grabbel in ruil voor het gebruiksgemak of entertainment van ogenschijnlijk onschuldige digitale toepassingen. Voor heel wat bedrijven zijn die gegevens goud waard.

Waarom doen we dat? En hebben we wel degelijk ‘niets te verbergen’? Welke prijs zijn we bereid te betalen voor de bescherming van onze veiligheid, onze gezondheid? Hoe veilig zijn onze gegevens in de handen van bedrijven en overheden? Tien boeiende sprekers met diverse expertise belichten het thema PRIVACY vanuit soms heel onverwachte hoeken.

Programma

Dinsdag 13 oktober 2020 om 19u Walter Weyns - Grensschermutselingen. Over de dynamiek van het private en het publieke.

Dinsdag 27 oktober 2020 om 19u Paul Van Tigchelt - Resilience to radicalisation (ENG) > afgelast

Dinsdag 10 november 2020 om 19u Hilde Van den Bulck - 'Pick a Dessert and We Reveal Which Hogwarts Professor You Are': Social Media and Your Data (ENG)

Dinsdag 24 november 2020 om 19u Sally Ghannoum - Privacy is the mirror of humanity (ENG)

Dinsdag 8 december 2020 om 19u Inti De Ceukelaire - Jouw privacy door de ogen van een hacker

Dinsdag 23 februari 2021 om 19u Jinnih Beels - Generatie informatie

Dinsdag 2 maart 2021 om 19u Tim Pauwels - Hoe gaan de media om met privacy

Dinsdag 16 maart 2021 om 19u Tom Vandries (Sensoa) - Sexting: an introduction to sexuality in a digital world (ENG)

Dinsdag 30 maart 2021 om 19u interview met Jitske Van de Veire - Schenenschopper op uw dagelijkse instafeed

Donderdag 6 mei 2021 om 19u Bart Goethals - Personalisatie vs privacy

 

Gezien de coronamaatregelen gaan de lezingen online door (via livestream).

Registreer je via deze pagina om een link naar de livestream(s) te ontvangen.

 

Meer over de lezingenreeks

De lezingenreeks Studium Generale handelt jaarlijks rond een specifiek, maatschappelijk relevant thema. We strikten tien sprekers uit binnen- of buitenland en nodigen hen uit het woord te nemen en hun persoonlijke ervaringen, bevindingen en bedenkingen rond het thema en hun visie op de toekomst te delen met het publiek. Met deze lezingenreeks wil AP Hogeschool deelnemers stimuleren om te reflecteren over actuele vragen. Interdisciplinariteit en maatschappelijke relevantie staan daarbij voorop.

De lezingen zijn mits reservatie gratis toegankelijk en kunnen in het Nederlands of Engels doorgaan. Na elke lezing volgt een kort debat met het publiek in de zaal. Alle lezingen vinden plaats in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Lees meer op http://www.ap.be/studium-generale.