Nieuwe Koers voor Dramaopleiding vanaf 2024-2025 | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Index
  • Node
  • Nieuwe Koers voor Dramaopleiding vanaf 2024-2025

Nieuwe Koers voor Dramaopleiding vanaf 2024-2025

Koninklijk Conservatorium Antwerpen zal vanaf academiejaar 24-25 de drie afstudeerrichtingen Acteren, Kleinkunst en Woordkunst in één alomvattende opleiding bundelen. De huidige afstudeerrichtingen openen zich tot meer poreuze keuzetrajecten en veranderen van naam: Acteren wordt Spelen & Maken, Woordkunst wordt Verhalen & Maken, Kleinkunst wordt Muziek & Maken. 


De integratie van de drie afstudeerrichtingen is een mijlpaal voor het conservatorium. Studenten krijgen een rijkere leerervaring aangeboden en hun opleiding sluit nog beter aan bij het werkveld. Door de sterke punten en expertise van elk programma aan te bieden aan alle dramastudenten, zorgt de school voor een meer allround opleiding. Studenten maken voortaan deel uit van een samenwerkingsomgeving die een breder scala aan disciplines omvat, waarin persoonlijke talenten en interesses de basis blijven bij het samenstellen van het lessenpakket. Vooral het eerste bachelorjaar wordt een plek van verbreding en ontmoeting. In het tweede en derde jaar is er nog veel plaats voor verdieping en specialisatie. In de masteropleiding ontmoeten alle disciplines elkaar opnieuw in een gemeenschappelijk programma. 

Voordelen van het geïntegreerde onderwijsinitiatief

Uitgebreider curriculum

De gedeeltelijke integratie van de onderwijsprogramma's maakt een uitgebreider curriculum mogelijk. Naast een groot gemeenschappelijk lessenpakket, zorgt de keuze voor een traject ervoor dat specialiseren in muziek, spel, schrijven of audio mogelijk blijft. 

Nog meer mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren

De eengemaakte opleiding biedt gepersonaliseerde leerkansen die zijn afgestemd op individuele talenten en interesses. Studenten kunnen hun passies verkennen en belangrijke vaardigheden ontwikkelen binnen een kader dat niet begrensd is door een afstudeerrichting. Na het eerste jaar kunnen ze hun trajectkeuze desgewenst nog aanpassen op basis van evoluerende inzichten en interesses. 

Sterker ondersteunend werkveld

Ook in het professioneel netwerk van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen tekent zich een tendens van een vervaging van grenzen af. Een podiumkunstenaar is tegenwoordig vaak maker en speler en regisseur en muzikant en zelfs meer. De integratie van de drie voormalige afstudeerrichtingen creëert een afstudeerprofiel dat weer nauwer aansluit bij de noden van dat werkveld enerzijds, en komt anderzijds tegemoet aan de verruimde blik van de studenten zelf. Bovendien creëren hernieuwde samenwerkingsverbanden met professionele partners ook een ondersteunende omgeving waarin studenten hun artistieke persoonlijkheid op een werkveldbetrokken manier verder kunnen verdiepen of verbreden. 


Gestroomlijnde administratieve processen

Met de consolidatie van een meer eengemaakt programma en 3 keuzetrajecten wil het Koninklijk Conservatorium Antwerpen ook de toelatingsproeven en administratieve processen voor de studenten vereenvoudigen.

 

Zin in? 

Je kunt je nu inschrijven voor de eerste sessie van de toelatingsproeven!

foto: Rudy Carlier

 

Meer weten?

Lees hier het persbericht.