Bibliotheek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Index
  • Bibliotheek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Bibliotheek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Welkom!

De bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen combineert een selectie actuele handboeken en tijdschriften over alle aspecten van de beeldende kunsten met een uitgebreide en unieke historische collectie waarvan de oudste sporen teruggaan tot de 17de eeuw.

In deze gespecialiseerde kunstbibliotheek kan je informatie terugvinden over de praktijk en de theorie van de verschillende kunstdisciplines die aan de Academie worden onderwezen, zoals schilder- en tekenkunst, grafisch ontwerp, fotografie, juweelontwerp, beeldhouwkunst, installation & body art, kunstgeschiedenis, performance, en modeontwerp.

Openingsuren

  Maandag tot vrijdag   9:00 - 12:00 + 13:00 - 17:00

Gesloten op feestdagen en tijdens schoolvakanties.
Check regelmatig de aankondigingen aan de ingang voor eventuele wijzigingen.

Contact

Mutsaardstraat 31  
2000 Antwerpen        
03 213 71 08
bibliotheek.CMU@ap.be

Instagram

Nuttige links

•    Online bibliotheekcatalogus
•    Online databanken
•    Intranet voor studenten
•    Website
•    Algemeen bibliotheekreglement

Boeken uitlenen of raadplegen in de leeszaal?

1.    Bezoek de online catalogus van de bibliotheek. Hier kan u zoeken op auteur, titel, kunstenaar, onderwerp, ...
2.    De zoekresultaten kunnen via het facetmenu aan de linkerkant gefilterd worden door onder Instelling te klikken op AP-CMU. Dan verschijnen enkel de boeken die zich in onze collectie bevinden.
3.    Maak een selectie van het materiaal dat u wenst te ontlenen of te raadplegen en kom op bezoek in onze leeszaal. De bibliotheekmedewerkers helpen u met veel plezier verder.

BELANGRIJKE INFORMATIE 

Controleer de huidige maatregelen tegen Covid-19 op FAQ Corona of contacteer ons via mail of via Instagram met al uw vragen.

 

Projecten in de bibliotheek

Second Shelf

Het Second Shelf project behandelt het proces waarbij de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen een nieuwe collectie boeken aankoopt. De collectie documenteert het werk van vrouwelijke, niet-witte en niet-heteroseksuele kunstenaars en verwante theoretische teksten.
Het project ontvouwt zich dankzij verschillende soorten activiteiten die zowel de sociale als de materiële context van de nieuwe collectie verkennen. Naast de boeken en discussie zullen een reeks andere reflecties en interventies zijn die minder zichtbare invloeden en artistieke posities naar boven halen en een alternatieve canon bieden.
Bekijk alle titels van deze alternatieve canon hier.

BelPhotoBooks

Over het fotoboek in België is vandaag nog bijzonder weinig gekend. Het BelPhotoBook project wil daar een antwoord op bieden door hedendaagse Belgische fotoboeken in kaart te brengen en te bestuderen. 
We bouwen daartoe het Belgisch Platform voor Fotoboeken, een online ruimte gewijd aan de hedendaagse fotoboekcultuur in België en in het buitenland. Via artikelen, interviews, een online boekencatalogus en publieke collectie, en offline evenementen willen we een groeiende gemeenschap informeren en inspireren.
Bekijk alle beschikbare fotoboeken hier.

Geschiedenis

Met de oprichting van de Academie binnen het Antwerpse Sint-Lucas Gilde in 1663 werd een eerste embryonale boekencollectie aangelegd, die dankzij aankopen en schenkingen gestaag zou uitgroeien tot een volwaardige bibliotheek. Zo ontving de bibliotheek in 1788 van toenmalig directeur Joseph Lunden een convoluut van vier boeken van Albrecht Dürer uit het midden van de 16de eeuw. 

Aanvankelijk waren de kunst- en architectuurboeken voorbehouden als lesmateriaal en naslagwerken voor de docenten, maar vanaf 1853 kregen ook studenten toegang tot de collectie en in 1888 werd de huidige locatie met leeszaal in gebruik genomen.

De campusbibliotheek is ondertussen uitgegroeid tot een belangrijke cultuurhistorische vak- en bewaarbibliotheek. Van de ongeveer 25.000 boeken en honderden tijdschriften handelend over kunst en architectuur gaat een aanzienlijk deel terug tot de 19de eeuw. Een vijftigtal oude drukken dateert uit de 16de-18de eeuw. Eén van de belangrijkste hiervan is Premier livre d’architecture van Jacob Francart (1617), dat in 2008 erkend werd als een Topstuk cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.  
 
De bibliotheek huisvestte ook enkele waardevolle archieven, waaronder het unieke Sint-Lucasarchief dat de geschiedenis van het Antwerpse Sint-Lucas Gilde en het ontstaan van de Academie documenteert (midden 15de eeuw tot einde 18de eeuw). Dit archief werd in 2013 eveneens erkend als Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap en is in 2019 overgedragen aan het Antwerps Stadsarchief om de conservatie op lange termijn te kunnen garanderen. Met alle vragen over het raadplegen van deze kostbare documenten kan u terecht bij het Felix Archief.

Het Modern Archief van de Academie (19de en begin 20ste eeuw) omvat administratieve dossiers, jaarverslagen, personeelsdossiers, studentenregisters, palmaressen en dossiers over de Prijs van Rome. Dit archief zou in de loop van 2020-2021 aan het Stadsarchief worden overgedragen. 
 
De collectie actuele boeken (vanaf 1950) staat in een open-kast opstelling en is vrij raadpleegbaar en uitleenbaar voor bezoekers. De historische collectie, alsook enkele preciosa, zijn op aanvraag en na afspraak raadpleegbaar in de leeszaal van de bibliotheek.