Compositie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Compositie

Compositie

Afstudeerrichting Compositie

Componeren is een creatief proces waarin je je eigen muzikale taal verkent en ontwikkelt. Het draait om het uitdrukken van je unieke persoonlijkheid, ondersteund door kennis, vakmanschap, inzicht en een nieuwsgierige blik. Dit alles komt samen om jouw creativiteit en originaliteit te vertalen naar nieuwe muziek. Daarbij verliezen we de steeds veranderende maatschappelijke structuren, diversiteit en inclusie niet uit het oog.

Onze compositieklas wordt geleid door een team van ervaren componisten en docenten, waaronder Alain Craens, Bram Van Camp, Steven Prengels en Mathias Coppens, die in de geest van Wim Henderickx werken. Als student word je begeleid door twee docenten, elk met hun eigen expertise, om je te helpen je muzikale identiteit te ontdekken en de nodige compositietechnieken aan te leren. Dit gebeurt met respect voor de traditie, maar met een sterke drive naar vernieuwing.

De compositieklas vormt het kloppende hart van het conservatorium en werkt intensief samen met andere opleidingen. De muziek van de studenten wordt uitgevoerd binnen projecten met de vocale afdeling, het saxofoonensemble, piano, trombone, harp en het symfonieorkest. Daarnaast bieden interdisciplinaire projecten de mogelijkheid om samen te werken met dansers en de Academie voor Schone Kunsten. Het Ensemble XXI voert nieuwe composities uit tijdens eindexamens.

De afdeling werkt samen met externe partners voor specifieke projecten, waaronder Duo42, HERMESensemble (Times Academy), Antwerp Symphony Orchestra (Soundmine) en Symfonieorkest Vlaanderen (SOV Composers Academy).

Onze studenten vormen een hechte groep en hebben zelfs hun eigen concertorganisatie: 'This is not a concert hall', waarbinnen ze volop kunnen experimenteren in een stimulerende omgeving.

Bachelor

Bachelorstudenten worden intensief begeleid bij het ontwikkelen van een sterk analytisch inzicht en een onderzoekende instelling. Naast compositie omvat het programma ook muziekschriftuur en instrumentenleer/orkestratie om creativiteit te verankeren in een solide basis van kennis en vaardigheden. Artistiek onderzoek, algemene culturele vorming en diepgaande analyse maken ook deel uit van het curriculum. Keuzevakken zoals elektronische muziekcompositie, instrument, praktische harmonie en improvisatie, of interdisciplinaire projecten zijn beschikbaar.

Master

De tweejarige masteropleiding richt zich op het verfijnen en uitbreiden van je persoonlijke muzikale stijl en biedt tal van (interdisciplinaire) projecten, concerten, samenwerkingsverbanden en masterclasses. Het programma bevat enkele verplichte vakken, maar laat veel ruimte voor persoonlijke invulling. Deze brede en open aanpak, gecombineerd met coaching door meerdere compositiedocenten, creëert de ideale omgeving om je eigen taal en schrijfstijl te ontwikkelen. Elk nieuw idee wordt met respect behandeld in een open omgeving, met input van verschillende perspectieven.

Profielen binnen de masteropleiding

Gezien de verscheidenheid aan stijlen, genres en formaten waarin componisten actief zijn, kun je je specialiseren in een van de vier profielen:

  • Composer
  • Composer-performer
  • Composer-educator
  • Composer for media

Deze profielen zijn niet strikt begrensd en kunnen in overleg met docenten worden aangepast aan jouw wensen, met een keuzepakket van 18 studiepunten dat specifieke vakken omvat.

Lees meer over de verschillende profielen.