Compositie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Compositie

Compositie

Afstudeerrichting Compositie: Componeren is creëren; het onderzoeken en ontwikkelen van een eigen muziektaal. Centraal in dit creatieproces staat de unieke persoonlijkheid van elke componist, die door kennis, vakmanschap, inzicht en een open, (onder)zoekende blik zijn creativiteit en originaliteit weet vorm te geven in nieuwe muziek.

Het team van compositiedocenten bestaat uit Alain Craens, Bram Van Camp en Steven Prengels. De docenten stimuleren je individueel om in alle openheid je eigen taal te ontdekken en te ontplooien: enerzijds met respect voor traditie, maar anderzijds ook met gedrevenheid tot vernieuwing.

Bachelor studenten worden intensief begeleid in de ontwikkeling van een sterk onderbouwd analytisch inzicht en een onderzoekende ingesteldheid. Algemene muzikale kennis en vaktechnische vaardigheden ondersteunen je zoektocht naar een eigen creatieve persoonlijkheid. Het programma voorziet naast Compositie in Muziekschriftuur en Instrumentenleer/Orkestratie, waardoor creativiteit gefundeerd wordt door een sterke kennisbasis. Artistiek onderzoek, algemene culturele vorming en doorgedreven analyse zijn tevens belangrijke onderdelen van je curriculum. Elektronische muziek, Instrument en Praktische Harmonie en Improvisatie kunnen opgenomen worden als keuzevakken.

De tweejarige masterstudie richt zich specifiek op het verfijnen en uitbouwen van je persoonlijke muziektaal en biedt een waaier aan (interdisciplinaire) projecten, concerten, samenwerkingsverbanden en masterclasses. Het programma bevat, naast een beperkt aantal vaste opleidingsonderdelen, veel ruimte voor persoonlijke invulling. Deze brede en open aanpak, in combinatie met een coaching door meerdere compositiedocenten zoals Mathias Coppens, David Baeck en Jorrit Tamminga, vormt een ideale voedingsbodem tot het uitbouwen van je eigen taal en schrijfstijl. Elk nieuw idee wordt met veel respect in een open omgeving behandeld vanuit verschillende visies en steeds in overleg. 

Je kan kiezen tussen volgende profielen:

  • Composer - Composer
  • Composer - Performer
  • Composer - Educator
  • Composer - Composer for Media

De klemtoon leg je niet alleen via je hoofdvak Compositie, maar ook aan de hand van een keuzepakket van 18 studiepunten, die invult met een selectie uit specieke opleidingsonderdelen: Elektronische muziek, Interdisciplinair project, Muziekschriftuur, Orkestratie, Composing for Media of Instrument. Lees meer over de verschillende profielen.

Kies je voor Composer – Educator, de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.