Theaterkostuum | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Kostuumontwerp

Kostuumontwerp

Theater is de laatste jaren uitgegroeid tot een artistieke mengvorm waarbij disciplines uit de podiumkunsten aangevuld worden met beeldende kunstvormen en multimedia. De afstudeerrichting Kostuumontwerp wil met haar academische bachelor een opleiding aanbieden die de studie van het medium ‘theater’ verbindt met de studie van de hedendaagse kunst.

De opleiding is dus geenszins een scholing tot ‘kostuummaker’ maar tot kostuumontwerper, wat heel wat meer bagage veronderstelt. Van onze kandidaten verwachten we dan ook een interesse voor het maatschappelijke en het culturele.

Een uitgebreide theoretische basis zorgt ervoor dat je een brede en kritische visie krijgt op het medium ‘theater’ in al zijn aspecten. Daarnaast word je begeleid door een gedreven team van professionals die beslagen zijn in de diverse aspecten van het hedendaagse theater. We zetten sterk in op het ontwikkelen van je tekenvaardigheden, zowel op de visuele waarneming als op het ontwerpend schetsen.

Daarnaast brengen we vakkennis bij door middel van praktische oefeningen, waarbij tekstanalyse, dramaturgie, semiotiek, karakteranalyse, technisch onderzoek en praktijk centraal staan. Door middel van stages, workshops en oefeningen bieden we je een breed pakket van tools aan en krijg je de kans praktische ervaring op te doen in het werkveld.

De driejarige bacheloropleiding is kort maar intensief. De master is helemaal toegespitst op je eigen artistiek onderzoek op hoog artistiek niveau en je presenteert je afstudeerproject op een persoonlijke én professionele manier. Daarna kan je zelfstandig aan de slag of zoek je samenwerkingsverbanden op in de podium- en theatersector.