Drama | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Drama

Drama

De opleiding Drama omvat een academische bachelor en master. Je kiest van bij het begin voor de afstudeerrichting Acteren, Kleinkunst of Woordkunst. De opleiding bouwt voort op haar traditie, maar zet met haar wisselende docententeam en internationale of interdisciplinaire samenwerkingen ook sterk in op de actuele tendensen binnen het podiumkunstenlandschap.

Studenten Acteren, Woordkunst en Kleinkunst delen een stevige basis aan gemeenschappelijke vakken. De stem- en fysieke training ondersteunen hen in hun individuele ontwikkeling, zowel op als naast het podium. Daarnaast biedt de opleiding een uitgebreid pakket aan theoretische vakken zoals filosofie, kunstkritiek, toneelgeschiedenis, wereldliteratuur en ondernemerschap, waarmee studenten hun kennis verbreden en hun blik op de wereld verruimen.

Het docententeam bestaat uit een mix van vaste lesgevers en gastdocenten van verschillende leeftijden en achtergronden. Het is een uitgebalanceerde ploeg van experts die naast hun (artistieke) loopbaan de ambitie hebben om jong podiumtalent op maat te begeleiden. Zij helpen je je eigen stem te vinden en begeleiden je in je creatieproces.

Je lessen starten begin september en lopen tot eind juni. Elk academiejaar krijg je een brede waaier aan projecten aangeboden waarbinnen je je technieken en expressiemogelijkheden verruimt. Je werkt samen met studenten uit de dans- en muziekopleiding en met organisaties uit het werkveld. Onze campus en ons productieteam bieden jou optimale ondersteuning bij de uitwerking en realisatie van alle projecten.

Naar de master toe wordt de kloof tussen theorie en praktijk, weten en doen, spelen en maken steeds meer gedicht, opdat studenten ook na hun studies in staat zijn als autonoom kunstenaar een verder parcours uit te zetten. Je kan na je bachelor Drama ook kiezen voor een Educatieve master, die je voorbereidt op een loopbaan in het kunstonderwijs of de socio-artistieke sector.

Na deze opleiding vind je werk in de podiumkunsten, diverse media, het ruimere sociaal-artistieke en culturele veld. Alumni en docenten kunnen in het kader van een onderzoeksproject hun artistieke praxis bevragen en verrijken.

Om de opleiding Drama te starten, moet je een toelatingsproef afleggen. Die bestaat uit verschillende onderdelen zoals het spelen van een opgelegde tekst, een stemproef, een fysieke test en een gesprek over je algemene vorming en belangstelling. Afhankelijk van de afstudeerrichting komen er nog specifieke onderdelen bij zoals een beoordeling van vocale en muzikale geschiktheid voor Kleinkunst.

De opleiding Drama is ontstaan uit het samengaan van de toneelopleidingen aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (in de traditie van Dora van der Groen) en het 'Hoger instituut voor Dramatische Kunst – Studio Herman Teirlinck'. Beide instellingen kenden een rijk verleden en leverden een stroom aan prominente acteurs, theatermakers, zangers, cabaretiers, radiomakers, schrijvers en performers op, die ook vandaag nog het landschap van de muziek- en podiumkunsten bevolken en als (gast)docent binnen de opleiding actief zijn.