Fotografie | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Fotografie

Fotografie

Vandaag lijkt iedereen met een smartphone op zak een fotograaf. Maar is dat ook zo?
Fotografie is een snel veranderend medium met een directe relatie met de veranderende maatschappij. Een fotograaf staat middenín de wereld en werkt met wat de realiteit te bieden heeft. De opleiding Fotografie op de Academie leidt de beeldenmakers van morgen op door hen vertrouwd te maken met de technische, conceptuele en esthetische aspecten van het medium.

Een gepassioneerd team van professionele fotografen met internationale carrières, aangevuld met ervaren docenten fototechniek en fotogeschiedenis, daagt de student uit om een subjectieve en kritische houding te ontwikkelen ten opzichte van de beeldcultuur en de hedendaagse kunst.

Fotografie is tegelijkertijd een vak en een taal. Een grondig begrip van het fotografische métier en zijn geschiedenis, van haar visuele codes, symbolen en metaforen, laten de student toe om via beelden een kritische positie in te nemen binnen onze complexe samenleving waarin beelden een steeds grotere plaats opeisen. Het digitale en het analoge beeld, de foto als multiple of als uniek object, de presentatie als afdruk, projectie of publicatie, het statische of bewegende beeld; deze en andere strategieën komen aan bod.

Creëren, presenteren en interpreteren van foto’s, en dit met een persoonlijke, authentieke invulling, staan centraal. De docenten stimuleren een permanente open dialoog waardoor de student zelf een standpunt leert bepalen en verdedigen.

Door de organisatie van lezingen en workshops van internationaal vermaarde fotografen, kunstenaars en theoretici onderhoudt de opleiding fotografie een sterke band met het lokale, nationale en internationale werkveld. Daarnaast werken we nauw samen met fotofestivals en instituten als BredaPhoto, Fotomuseum Antwerpen (FOMU), Kunsthal Extra City en met diverse partnerscholen in Havana, Cuba; Guangzhou, China en Hanoi, Vietnam. De theoretische omkadering omvat onderzoeksmethodieken, kunstgeschiedenis en kunsttheorie, maar ook meer specifieke vakken.

Sinds 2020 is het programma Fotografie uitgebreid met de module Bewegend beeld die studenten van alle afstudeerrichtingen introduceert en begeleidt in de technische en beeldende mogelijkheden van digitale videokunst.

Alumni van de afstudeerrichting fotografie getuigen van veelzijdigheid: ze zijn actief als autonoom kunstenaar, zelfstandig fotograaf, curator, criticus en kunstdocent of zetten zelf samenwerkingen op.