SHOW - mode | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Index
  • SHOW - Mode

SHOW - Mode

SHOW

Binnen de schoot van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen heeft de Modeafdeling zich ontpopt tot één van de meest prestigieuze modeopleidingen ter wereld. Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Martin Margiela zwaaiden in het begin van de jaren ’80 af aan de Academie, waarna binnen de modewereld en de internationale media grote interesse ontstond in de avant-gardistische Antwerpse mode. Veronique Branquinho, A.F.Vandevorst, Christian Wijnants, Bruno Pieters, Haider Ackermann, Demna Gvasalia en vele anderen schreven verder aan de Antwerpse modegeschiedenis.

Wat begon als een kleine eindejaarspresentatie binnen de muren van de Academie, ontpopte de jaarlijkse, steeds verrassende SHOW in juni zich tot een onmisbare traditie voor zo’n 5.000 modeliefhebbers, vertegenwoordigers van grote modehuizen en andere insiders uit de industrie.

Blokkeer alvast 6 en 7 juni voor SHOW+EXPO 2025. Ticketverkoop op www.showww.be

 


SHOW werd WWWSHOWWW in 2020 & 2021

Tijdens het onvoorspelbare en turbulente jaar 2020 werd er ook geen uitzondering gemaakt. Ongeacht de omstandigheden, was de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen er in geslaagd om de eindejaarcollecties van al haar studenten op een innovatieve manier in de spotlights te zetten.

Ongeacht de staat van de wereld, pandemie of niet, verdienen alle studenten van de Academie dezelfde kansen en zichtbaarheid als hun voorgangers, zodat ze hun academiejaar zo memorabel mogelijk kunnen afsluiten. Het hele team van de Modeafdeling wilde nieuwe paden verkennen en ging aan de slag met hun netwerk van creatieve professionals om een dynamisch digitaal platform WWWSHOWWW uit te bouwen dat niet alleen voor de studenten maar ook voor de kijkers van over de hele wereld een ware beleving werd.

Modestudenten toonden hun werk op een virtuele catwalk, die middels technische snufjes en verschillende ‘camerastanden’ tekeningen, foto’s en video’s tot leven bracht. De 9 afstuderende Masters toonden hun collecties niet enkel in de digitale omgeving. Het publiek kreeg een tot nog toe ongeziene inkijk in de wereld van de prille modemeesters: via de ‘Blind Date-videocalls’ spraken ze met mode-grootmeesters zoals Raf Simons, Demna Gvasalia, Stephen Jones en Christian Lacroix over hun collecties en – als kers op de taart – werd de Antwerpse Handelsbeurs omgetoverd tot de perfecte setting voor hun begeesterende ‘grande finale’. Dit virtuele modespektakel kwam tot stand binnen de schoot van de Antwerpse Modeafdeling. Bedacht in een minimum van tijd en met een maximum van inspanning en creativiteit, is de WWWSHOWWW een belangrijk experiment voor de toekomst.

De eerste WWWSHOWWW werd uitgezonden op zaterdag 27 juni 2020 en bereikte diezelfde avond meteen 11.000 toeschouwers vanuit 80 verschillende landen. Intussen werd de WWWSHOWWW 2020 wel meer dan 50.000 keer gestreamd en schreef de voltallige internationale pers over de innovatieve aanpak van de Antwerpse modeafdeling. 

Anno 2021 koos de Academie er eveneens voor om een nieuw hoofdstuk aan het WWWSHOWWW verhaal te breien en werd het digitale luik uitgebreid met film van de Master-collecties. Dit meesterwerkje werd in het toen nog gesloten KMSKA gefilmd en live getoond op 24 juni 2021.

Herbekijk de digitale SHOW's hier: 2020.showww.be + 2021.showww.be