Mode | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Mode

Mode

Mode weerspiegelt sociale, maatschappelijke, culturele, artistieke en esthetische ideeën. Ze neemt in onze cultuur en economie een prominente positie in, definieert een periode, kan controversieel als revolutionair zijn. In die zin kan een modeontwerper een persoonlijke stempel op de tijd drukken.

De afdeling Modeontwerp van de Antwerpse Academie staat internationaal bekend voor haar eigenzinnige benadering van modeontwerp als creatief proces. Deze uitstraling zorgt voor een grote internationale aantrekkingskracht waardoor het grootste deel van de modestudenten afkomstig is uit het buitenland.

Elke student wordt individueel begeleid en gaat in dialoog met een team van docenten die experten zijn in hun vakgebied. Samen met een internationale groep van medestudenten vormen ze het veelstemmige en stimulerende klankbord voor voortschrijdend persoonlijk inzicht en creatieve groei.

Het tekenen vormt een cruciaal onderdeel in het ontwikkelen van het concept, het visualiseren van de ideeën en het ontwerpen van de collectie. Daarnaast speelt de grondige studie van materialen en technieken een cruciale rol.

De student verdiept zich in modegerelateerde vakgebieden zoals modegrafiek, coupe, modelage en breiwerk. Tevens worden er regelmatig workshops, studiereizen en projecten georganiseerd. Onderzoeksmethodiek, kunstgeschiedenis en kunsttheorie bieden een theoretische onderbouw, net als specifieke vakken zoals modegeschiedenis.

Door persoonlijk onderzoek naar en analyse van de diverse technische, sociale en artistieke aspecten van de mode, ontwikkelt de student een concept dat vervolgens via schetsen en andere beeldende technieken evolueert tot een prikkelende en persoonlijke collectie. We stimuleren de toekomstige modeontwerper om kritisch te denken, een persoonlijke signatuur te ontwikkelen en autonoom te werken. Creativiteit en authenticiteit staan hierbij centraal.

Onze afgestudeerden zijn artistiek, technisch en theoretisch voorbereid om hun weg te vinden als zelfstandig ontwerper of in een ontwerpteam aan de slag te gaan.