Historiek Koninklijk Conservatorium Antwerpen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Historiek Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Historiek Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Op 15 juni 1898 werd het Koninklijk Vlaams Conservatorium gesticht door Peter Benoit. De school bestond al geruime tijd als een vakopleiding voor zangers en muzikanten voor de Antwerpse opera en orkesten, maar Benoit tilde het Conservatorium op tot een instituut op internationaal niveau met een doordachte pedagogische benadering. Bekend is zijn streven om ‘geen virtuozen maar denkende mannen en vrouwen’ op te leiden. Het Antwerps Conservatorium was bovendien de eerste instelling voor hoger onderwijs in België met het Nederlands als officiële onderwijstaal.

Naast muziek werd er van meet af aan ook een toneelopleiding aangeboden in het Conservatorium. Daarnaast verrees in 1946 een nieuwe theaterstudio in Antwerpen onder impuls van Herman Teirlinck.

In 1968 verhuisde het Conservatorium van de gebouwen van de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen naar een nagelnieuwe infrastructuur ontworpen door de visionaire architect Léon Stynen: DE SINGEL. Vanaf de jaren ’80 ontpopte deze organisatie zich onder impuls van Frie Leysen tot een bruisend internationaal kunstencentrum met een toonaangevende programmatie voor muziek, theater en dans.

In dezelfde periode trokken Dora van der Groen als hoofd van de toneelopleiding in het Conservatorium en Jan Decleir als directeur van de Studio Herman Teirlinck in de Antwerpse binnenstad de zogenaamde “Vlaamse Golf” op gang, een generatie acteurs en theatermakers die het drama- en medialandschap van Vlaanderen sterk zou beïnvloeden.

In 1988 werd de dansschool die in 1973 was opgericht door Jeanne Brabants hervormd tot een driejarige hogere opleiding. Het Hoger Instituut voor Dans in Lier werd de belangrijkste hogere dansopleiding van het land. De school richtte zich zowel op ballet als op hedendaags danstheater.

Na 1994 werden al deze hogere kunstopleidingen onder één structuur gebracht, aanvankelijk als departement onder de Hogeschool Antwerpen, later onder de Artesis Hogeschool en vandaag onder de koepel van de AP Hogeschool Antwerpen. In 2010 vond er ook een fysieke samensmelting plaats: in de kunstcampus DE SINGEL werd een nieuwe vleugel geopend ontworpen door Stéphane Beel waarin alle Antwerpse podiumkunstenopleidingen een plaats kregen.

Met de start van de opleiding Muziekpedagogie in 1954, was Antwerpen het eerste conservatorium met pedagogische leergangen. Later werden ook lerarenopleiding Woordkunst en Toneel toegevoegd. Vanaf 2007 werden specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama en Muziek aangeboden. In 2019 werd de Educatieve Master in de Muziek en Podiumkunsten geïntroduceerd, waarbij de lerarenopleidingen werden ingebed in de School of Arts en de mogelijkheid voor studenten om meteen te kiezen voor een leraarsopleiding werd uitgebreid.


Sindsdien is Koninklijk Conservatorium Antwerpen de enige School of Arts in Vlaanderen waar alle podiumkunstendisciplines worden aangeboden: muziek (klassiek en jazz), drama (acteren, woord- en kleinkunst) en dans met voortgezette lerarenopleidingen in al deze disciplines. Anno 2023 is het 125-jarige instituut springlevend en bruist het van activiteit. Het Conservatorium cultiveert een open geest en een vernieuwersmentaliteit en richt haar blik op het internationale kunstenveld vanuit een sterk bewustzijn van de podiumkunstentraditie en aandacht voor reflectie en onderzoek.