Campussen Academie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Index
  • De campussen van de Academie

De campussen van de Academie

Campus

De Academie omvat 4 campussen, allemaal in het centrum van Antwerpen. In de hoofdcampus, gelegen in de Mutsaardstraat 31, worden alle theoretische lessen georganiseerd:

Hoofdgebouw: Campus Mutsaard
Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen

Campus Keizerstraat

Campus Nationalestraat

Campus Dambruggestraat

Tentoonstellingsruimtes

Naast ateliers, de bibliotheek, praktijk- en theorielokalen,  heeft de Academie ook enkele bijzondere tentoonstellingsruimtes zoals De Lange Zaal en De Wintertuin.

De Lange Zaal werd in de 19de eeuw gebouwd als deel van het Academiemuseum. In het midden van de vorige eeuw werd ze gemoderniseerd met het oog op tijdelijke tentoonstellingen. Van de jaren zestig tot de jaren tachtig vonden er diverse prestigieuze tentoonstellingen plaats, vaak in samenwerking met binnen- en buitenlandse organisaties. De zaal vervulde in die tijd een belangrijke rol in het Antwerpse en Vlaamse kunstlandschap. Sinds enkele jaren neemt deze prestigieuze tentoonstellingsruimte, met haar prachtige toegang aan de Venusstraat, haar oorspronkelijke functie van publieke vitrine terug op. Naast groepstentoonstellingen (vaak in samenwerking met externe partners of gastcuratoren) vinden er ook solotentoonstellingen plaats. De ruimte wordt ook ingezet voor het presenteren van artistiek onderzoek. Daarnaast leent de zaal, met aansluitend de grote hal, zich uitstekend voor culturele manifestaties als concerten, performances of kunstboekenbeurzen, al dan niet gelinkt aan projectweken, onderzoeksdagen en symposia.
Naar De Lange Zaal

De Wintertuin, eigenlijk een overdekte kloostertuin, is een flexibel presentatieplatform. Centraal gelegen en van diverse kanten zichtbaar en bereikbaar is deze zaal een ideale werk- en toonplek voor studenten, onderzoekers en docenten. De Wintertuin wordt vooral gebruikt als een laboratorium: een aanvulling op of een alternatief voor het atelier. Exposeren in De Wintertuin vorm voor academiestudenten vaak de eerste stap in het ontsluiten van hun artistieke praktijk.
Naar De Wintertuin

De Tempel is een prachtig Neo-classistisch gebouw van de hand van Pierre Bruno Bourla. Het ligt aan de binnentuin van de Academie die als cultuurhistorisch monument en landschap beschermd wordt. Oorspronkelijk bevond zich hier de het ingangsportaal van het Academiemuseum. De locatie leent zich perfect voor diverse culturele manifestaties als presentaties, concerten en performances die kaderen in het onderzoek of het onderwijs. 
Naar De Tempel

Bibliotheek

In de kan je gespecialiseerde literatuur vinden in functie van de verschillende studierichtingen binnen de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
Naar de campusbibliotheek Mutsaard