Koen Wilmaers volgt Carlo Willems op als hoofdvakdocent Percussie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • News
  • Koen Wilmaers volgt Carlo Willems op als hoofdvakdocent Percussie

Koen Wilmaers volgt Carlo Willems op als hoofdvakdocent Percussie

Op het einde van het academiejaar 2021-2022 geeft Carlo Willems de fakkel door aan Koen Wilmaers. Koen is al sinds 1995 aan het Conservatorium verbonden als docent en werkt ook buiten het conservatorium al heel lang nauw samen met Carlo. Carlo Willems kan stilaan dromen van een rustiger leven, maar blijft betrokken bij de opleiding als docent Praktische Harmonie. Koen wordt in zijn bijkomende opdracht bijgestaan door Pieterjan Vranckx.

 

Jarenlang vormden Koen en Carlo een tandem, in het Conservatorium, maar ook daarbuiten. Koen is dan ook vast van plan om de lijnen die ze samen uittekenden, aan te houden: “We hebben altijd geprobeerd de individuele student centraal te zetten. Waar we in de bacheloropleiding nog een meer afgebakend programma aanbieden, zetten we in de masteropleiding alles op alles om de studenten te steunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Hoewel een vastomlijnd lessenpakket dan minder prioriteit heeft, blijft de lat voor de studenten zeer hoog. We coachen hen tenslotte om hun persoonlijke carrièredoelen te bereiken, en die zijn niet bescheiden.

Koen ziet bij de studenten verschillende interesses. De een wilt les geven, de ander focust op een bepaalde instrumentgroep binnen percussie, nog iemand anders wilt orkestpercussionist of juist solist worden, maar eigenlijk is de combinatie van al die doelen de sleutel van de opleiding: “We motiveren onze studenten om al tijdens hun studie het werkveld te gaan verkennen en daarbij zo breed mogelijk te gaan. Dat maakt het eigenlijk een stuk veiliger. Ze worden niet in het diepe gegooid na hun opleiding, maar bouwden eerder al een netwerk op waar ze tijdens of na hun tijd aan het Conservatorium beroep op kunnen doen.

Met succes, want de meeste masterstudenten staan zo vaak op het podium of voor de klas dat individuele lessenroosters, die week na week kunnen veranderen, de meest pragmatische oplossing zijn. Ook voor de docenten zelf is deze werkwijze veel meer een zegen dan een vloek: “We moeten niet hopen dat een student goed terecht komt na zijn studies. Dat zien we al gebeuren tijdens de opleiding.

Die persoonlijke aanpak zet zich ook door in het koppelen van de juiste docent aan de juiste (master)student. Elke docent legt eigen accenten en heeft specifieke vaardigheden. Afhankelijk van de persoonlijk interesses en ambities van de studenten, worden ze ingedeeld bij de verschillende docenten. “We raden studenten dan ook aan zich goed te informeren, en dat nog voor de toelatingsproef. Lees je in. Wie zijn de docenten aan het Conservatorium? Waar staan ze voor? Wat wil je uit je opleiding halen?

Er zijn verschillende manieren om vooraf kennis te maken met de docenten. Dat kan via hun persoonlijke websites (zie links onderaan), de muziekstages of door een kennismakingles aan te vragen.

Inschrijven voor de toelatingsproef Percussie kan nog tot en met 18 april.

 

https://www.koenwilmaers.be

https://www.pieterjanvranckx.com