Symposium Diversiteit: Master en Bachelor Dans samen aan het werk | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • News
  • Symposium Diversiteit: Master en Bachelor Dans samen aan het werk

Symposium Diversiteit: Master en Bachelor Dans samen aan het werk

De opleiding Bachelor Dans heeft een rijke traditie als het gaat om inclusieve artistieke danspraktijk. Tijdens het tweejaarlijks symposium komen de studenten in contact met dansers met diverse achtergronden en vaardigheden. Ze komen samen om te dansen en te leren van elkaar en onderzoeken de mogelijkheden van diversiteit binnen Dans in al haar facetten.

Master Dans

Nieuw dit jaar is dat ook de studenten Master Dans hier mee hun schouders onder zetten. Geen onlogische beslissing, gezien de masterstudenten heel erg werken rond ‘artistic embodiment’, een begrip dat alles met beweging zonder grenzen te maken heeft. Een gevolg hiervan is het onderzoek naar ‘Unravelling embodiment’: Welke lichamen zien we vandaag op een podium staan? Welke niet? En waarom is dat zo? Wat is de meerwaarde van lichamelijke diversiteit binnen het domein van Dans?

Embodying Diversity

Voor het 4-daags symposium ‘Embodying Diversity’ nodigde de dansopleiding acht internationale kunstenaars uit, allen met een achtergrond in inclusie in dans, onderwijs en podiumkunsten. Vanuit de gemeenschappelijke wens om diversiteit en inclusieve dans binnen institutionele contexten te omarmen, deelden de kunstenaars hun artistieke praktijk en visie op belichaming en diversiteit met de 75 deelnemers. Dat deden ze aan de hand van workshops, lezingen en debatten,  met als doel een duurzame, diverse en inclusieve manier van werken te implementeren binnen de hele dansafdeling, zowel vanuit een micro- en macroperspectief als in de eigen praktijk.

Dans en diversiteit

Een van de speerpunten van Koninklijk Conservatorium Antwerpen is de plaats van de kunstenaar in de maatschappij. Elke opleiding heeft de verantwoordelijkheid de studenten voor te bereiden op hun eigen actieve en scheppende rol binnen een grote diversiteit aan werkvelden. Dit symposium, dat al sinds 2014 wordt ingericht binnen de dansopleiding, is daarin een bepalende factor: door studenten kennis te laten maken met diversiteit in dans, leren ze over de ontwikkelingen in de podiumkunsten en komen ze in contact met de nieuwe geluiden die te horen zijn in het internationale danswerkveld. Hun profiel van danser wordt gelaagder en ze proeven van de verschillende rollen die ze kunnen vervullen binnen een breed en gevarieerd werkveld: als danser, lesgever, choreograaf, maar ook als onderzoeker, acteur, mentor, animator, ondernemer, noem maar op. Voor onze studenten is dit symposium het begin van zoveel meer: nieuwe mogelijkheden worden verkend, nieuwe samenwerkingsverbanden gesmeed. Samen dragen we dans en diversiteit verder uit en delen we onze kennis en ervaring met een alsmaar groeiend publiek.

 

Foto van © Boris Bruegel