Wim Henderickx geëerd als Maestro Honoris Causa | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • News
  • Wim Henderickx geëerd als Maestro Honoris Causa

Wim Henderickx geëerd als Maestro Honoris Causa

Op 9 november 2023 vond de jaarlijkse benefietvoorstelling van vzw Bolster plaats, waarbij postuum eer werd betoond aan de onvergetelijke componist, en docent Wim Henderickx. Tijdens de aangrijpende concertavond ontving zijn echtgenote, Bea Steylaerts, de titel Maestro Honoris Causa uit handen van Antwerpse gouverneur en voorzitter van Vzw Bolster, Cathy Berx.

Wim Henderickx, die onverwacht overleed in december 2022, liet een diepgaande erfenis na als een van de meest invloedrijke hedendaagse componisten en gewaardeerde docenten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De beslissing van Vzw Bolster om hem postuum te eren met de prestigieuze titel Maestro Honoris Causa getuigt van zijn buitengewone verdiensten en blijvende impact op de kunstwereld.

Cathy Berx, gouverneur en voorzitter van Vzw Bolster, deelde haar gedachten over deze postume erkenning: "Hoe fijn zou het niet geweest zijn hem die titel bij leven en welzijn te mogen overhandigen. Jammer genoeg heeft het lot er anders over beslist. Met deze erkenning brengen we hulde aan een groot componist, een exemplarische docent en bovenal een bijzonder mooie mens."

Tijdens het benefiet brachten de studenten uit de opleiding Muziek Klassiek een indrukwekkend programma, ondersteund door professionele muzikanten, alumni en docenten. Het repertoire omvatte eigen composities van studenten uit de compositieklas van Wim Henderickx, evenals enkele van zijn meesterwerken, waaronder het Sanctus en het Agnus Dei uit 'Revelations' en het betoverende 'Harp Concertino', wat getuigt van Henderickx' veelzijdigheid als componist.

Stefaan De Ruyck, hoofd van het Koninklijk Conservatorium, benadrukte de voorbestemming van Wim Henderickx voor deze erkenning: "Het is treffend dat Wim deze prijs in ontvangst neemt op een avond die helemaal draait rond steun aan de studenten. Hij kon hen als geen ander ondersteunen, uitdagen en enthousiasmeren."

Bea Steylaerts, die de Maestro Honoris Causa-titel namens haar overleden echtgenoot in ontvangst nam, deelde haar dankbaarheid: "Zoveel liever had ik hem blij en enthousiast op het podium zien rennen en iedereen hartstochtelijk zien knuffelen. Zijn familie, collega’s, musici en een grote schare vrienden lagen hem heel na aan het hart."

Ze voegde eraan toe: "Zijn oeuvre omvat om en bij de 200 werken en zoveel plannen en projecten lagen nog op zijn werktafel. Voor hem viel het doek veel te snel, maar we zullen als familie en vrienden trachten door te gaan, samen, en hem te eren, om zo zijn levensvreugde, zijn inspirerend werk en zijn verbindende kracht levend te houden en uit te dragen."

De Maestro Honoris Causa-titel voor Wim Henderickx zal ongetwijfeld een blijvende herinnering zijn aan zijn bijdrage aan de muziekwereld en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

 

📷 Marc Wellens