Bram Van Camp | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Bram Van Camp

Bram Van Camp

Bram Van Camp (Antwerpen °1980) gradueerde voor viool, kamermuziek, compositie, muziekanalyse, contrapunt en fuga aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (2003). Hij studeerde in de compositieklas van Wim Henderickx (1998-2005) en in de klas van Theo Loevendie (2003-2005) aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn oeuvre bevat zowel solo- als kamermuziek, ensemblewerken, orkestmuziek, een viool- en pianoconcerto en 2 liedcycli (‘De Feesten van Angst en Pijn’ voor sopraan en ensemble en ‘Träume” voor mezzo sopraan en orkest).

Zijn werken werden meermaals bekroond: in 1999 won hij de Aquarius Compositiewedstrijd met ‘Rapsodie voor viool en orkest’. In 2002 kreeg hij de BAP-prijs (Belgische Artistieke Promotie) van SABAM voor zijn ‘Trio voor klarinet, altviool en piano’ (2000). Zijn Strijkkwartet (2004) en zijn ‘De Feesten van Angst en Pijn’ (2012) kregen het kwaliteitslabel in de catalogus van het ISCM (International Society for Contemporary Music). In 2007 werd hij bekroond met de Jeugd en Muziek Prijs voor Compositie en in 2014 kreeg zijn Strijkkwartet (2004) de tweede prijs op het Internationale Compositiewedstrijd ‘New Note’ in Kroatië. ‘Music for 3 instruments’ werd geselecteerd voor de ISCM World Music Days 2018 in Beijing en hij kreeg de KLARA en de prijs SABAM for Culture ‘Componist van het Jaar’ (2019).

Hij schreef muziek in opdracht van o.a. de Koningin Elisabethwedstrijd (plichtwerk Halve Finale Viool 2019), het Festival van Vlaanderen, het TRANSIT festival voor nieuwe muziek, deSingel en Ars Musica. Zijn werken worden uitgevoerd door o.a. het Arditti Kwartet, HERMESensemble, I Solisti, Antwerp Symphony Orchestra, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Het Collectief, Bl!ndman, Wibert Aerts, Piet Van Bockstal en Jan Michiels. Zijn werken zijn te horen in verschillende Belgische concerthuizen, waaronder deSingel, Amuz, de Bijloke, BOZAR en het Concertgebouw Brugge. Zijn werk was ook te horen in Londen, in het Concertgebouw van Amsterdam, Frankrijk, Kroatië, Denemarken, Slovakije en China.

In zijn muziek streeft Bram Van Camp naar een stijl met een intuïtief vertrekpunt waarin elke noot toch verklaard kan worden binnen een consequent (eigen) systeem. Hij houdt steeds een muzikaal, organisch klinkend resultaat voor ogen. Op die manier blijft zijn compositiesysteem geen doel op zich, maar wordt het aangewend als middel tot een natuurlijk klinkende essentie: de eigenlijke organische muziek. Het componeren is voor hem een zoektocht waarin hij telkens zijn stijl probeert te vernieuwen ten opzichte van zijn voorgaande composities. Door zijn voorliefde voor natuurlijke, organische muzikale vrijheid, zijn er in zijn muziek ook invloeden te horen vanuit de jazz.

Bram Van Camp is hoofvakdocent compositie en muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en docent aan de Academie van Merksem (Antwerpen). Daarnaast is hij initiatiefnemer van The Times, het forum voor jonge componisten verbonden aan het Hermes Ensemble, waar hij jaarlijks fungeert als coach.

Opleidingsonderdelen: Compositie Hoofdvak, Muziekschriftuur Hoofdvak