Guido de Neve | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Guido de Neve

Guido de Neve

Guido de Neve bleek al op zeer jonge leeftijd begaafd met een uitzonder­lijk muzikaal talent. Reeds op zijn elfde werd hij als leerling aanvaard aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Kati Sebestyen en later in de klas van Augustin Léon-Ara.  Op zijn 17de studeert hij af met de grootste onderscheiding en bijzondere felicitaties van de jury. Diezelfde zomer ontmoet hij in Assisi de Hongaarse violist Sandor Végh. Die kennismaking zou zijn verdere ontwikkeling ingrijpend beïnvloeden.

Er volgen zes jaar van intensieve zelfstudie, een periode waarin Guido de Neve een persoonlij­ke manier van interpreteren ontwikkelde. Die inzet zou in binnen en buitenland worden beloond. Niet alleen de Britse pers was enthousiast. Ook de Braunschweiger Zeitung zag "...zweifelsohne ein aufgehender Stern am Geigenhimmel...", en De Morgen herkende in de jonge virtuoos “...de nieuwe fakkeldrager van de Belgische vioolschool... De Bériot, Vieuxtemps, Ysaÿe, Grumiaux flitste het door mijn hoofd," zo schreef Fred Brouwers.

Na vele jaren intensief musiceren in Europa, Zuid Amerika , Azië en Afrika, nam hij gedurende 2 jaar een artistieke sabbat. Een periode van bezinning, herbekijken en herontdekken. Deze zoektocht bracht hem eerst naar de barokviool en vervolgens naar de romantische viool. Een nieuwe wereld van klanken en muzikale talen opende zich…

Sindsdien concerteert Guido de Neve zowel op barok, romantische als moderne viool. Dit doet hij zowel in duo’s met piano, pianoforte als met klavecimbel.  Maar ook in solo viool recitals, waarin hij de hele geschiedenis van de vioolliteratuur op gepast instrumentarium verklankt. In die geest richtte hij in 2019 het Quatuor Romantique op. Een strijkkwartet dat met romantische instrumenten de grote strijkkwartet-literatuur vanaf de late Mozart-kwartetten tot en met de eerste helft van de 20ste eeuw vertolkt.

Maar Guido de Neve is niet alleen een gepassioneerd musicus. Al meer dan 25 jaar doceert hij aan het Conservatorium van Antwerpen en is de muzikale vader geworden van een heel nieuwe generatie concerterende violisten…

> YouTube kanaal Guido de Neve

Opleidingsonderdelen: Vakgroepvoorzitter Viool, Viool, Kamermuziek