Lode Leire - contrabas | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Lode Leire

Lode Leire

Geboren op 16 dec 1965 te Waregem. Middelbare studies aan het Sint-Michielscollege te Brasschaat en de kunsthumaniora te Anwerpen. Eerste prijs op de pro civitate wedstrijd in 1984. Eerste prijs en hoger diploma contrabas en kamermuziek met grote onderscheiding aan het conservatorium te Brussel in de klas van Maurice Aerts in 1990. Verdere studies bij Franco Petracchi en Gary Karr. 

Solobassist van het kamerorkest Beethovenacademie van 1989 tot 2007. Gespeeld onder grote dirigenten als Christopher Hogwood, Bernard Haitink, Valerie Gergiev, Gustavo Dudamel, Simon Ratlle en anderen. Solobassist van het ensemble Champ d'Action.

Diverse solouitvoeringen ook met orkest in USA, Brazilië, Nederland, Frankrijk en Spanje.

Hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen sinds 1993 met afgestudeerde leerlingen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Berliner Philharmoniker, Bayerische Rundfunk en het Concertgebouworkest. 

Docent contrabas voor Summer Masterclass aan het Conservatorium van Valencia tussen 2008 en 2010 en jaren docent masterclass aan de Academie d’Eté de Wallonie in Libramont en nog steeds aan de International Music Academy in Dinant.

Vervanger, soms als aanvoerder bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Filharmonie van Antwerpen, Brussels Philharmonic en diverse andere ensembles in Vlaanderen en Nederland.

Kamermuziek met cello in het duo Bernardel met Peter Devos en duo met piano met Michael Boel. Lid van het Euterpe Barokensemble sinds 2012 en ensemble The Party sinds 2013.

Organisator van Bass Only 2014 en diverse masterclasses met o.a. Jeff Bradetich, Duncan Mc Tier, Thomas Martin en Rick Stotijn en Dominic Seldis.

Lode Leire bespeelt een Gand et Bernardel contrabas(1870) voor klassiek, solo en hedendaags repertoire en een Hillaire Charotte contrabas (1840) met darmsnaren voor barokuitvoering.

Website: www.lodeleire.be

Opleidingsonderdelen: Contrabas, Kamermuziek, Literatuurstudie en repertoire contrabas