Lode Leire - contrabas | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Lode Leire

Lode Leire

Lode Leire behaalde een eerste prijs en hoger diploma contrabas en kamermuziek met grote onderscheiding aan het conservatorium te Brussel in de klas van Maurice Aerts in 1990 en een eerste prijs pro civitate. Verdere studies volgde hij bij Franco Petracchi en Gary Karr. 

Als solobassist van het kamerorkest Beethovenacademie (1989-2007) en 15 jaar als vaste vervanger in het Rotterdams Filharmonisch orkest speelde hij onder grote dirigenten als Christopher Hogwood, Bernard Haitink, Valerie Gergiev, Gustavo Dudamel, Simon Ratlle en anderen. Hij is eveneens solobassist van het ensemble Champ d'Action.

Lode Leire is hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen sinds 1993. Daar gaf hij les aan Wies de Bouvé (solobassist Bayerische Rundfunk orchester en Professor in Zurich en Madrid), Jonathan Focqaert (plaatsvervangend solobassist Rotterdam Philharmonic), Simon Verschraege (solobassist Orchestre Philharmonique de Liege) en vele anderen.

Hij was docent contrabas voor Summer Masterclass aan het Conservatorium van Valencia tussen 2008 en 2010 en jaren docent masterclass aan de Academie d’Eté de Wallonie in Libramont en nog steeds aan de International Music Academy in Dinant. Hij werkt momenteel als plaatsvervangend solobassist in het Belgium National orchestra, Brussels Philharmonic en Sinfonia Rotterdam. 

Kamermuziek met cello in het duo Bernardel met Peter Devos en in duo met piano met Michael Boel. Daarnaast is hij ook lid van het Euterpe Barokensemble sinds 2012 en ensemble The Party sinds 2013.

Hij organiseert events als Bass Only en diverse masterclasses met o.a. Jeff Bradetich, Duncan Mc Tier, Thomas Martin en Rick Stotijn en Dominic Seldis.

Lode Leire bespeelt een Gand et Bernardel contrabas (1870) voor klassiek, solo en hedendaags repertoire en een Hillaire Charotte contrabas (1840) met darmsnaren voor barokuitvoering en een moderne contrabas van Bram De Man (2023)
 

Website: www.lodeleire.be

Opleidingsonderdelen: Contrabas, Kamermuziek, Literatuurstudie en repertoire contrabas