Lode Violet | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Lode Violet

Lode Violet

Lode Violet werd geboren in Jette in 1995 en begon op zesjarige leeftijd zijn opleiding cornet aan de muziekacademie van Willebroek. Een jaar later voegde hij hier piano aan toe. Op 14-jarige leeftijd volgde Lode zijn leraar/vader Frans Violet naar de Kunsthumaniora Brussel. Daar studeerde hij af met ‘Grootste Onderscheiding’. In 2017 behaalde hij het diploma Master of Arts in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen voor hoofdvak Cornet bij Frans Violet, twee jaar later volgde een diploma van de Specifieke Lerarenopleiding Muziek. Momenteel geeft hij les Koper, Groepsmusiceren & Directie Instrumentale Muziek in het DKO aan de Academie voor Muziek en Woord Willebroek en sinds 2019 is hij ook verbonden aan de Kunsthumaniora Brussel als leraar Koper/Brassband.

In september 2020 startte hij aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in zijn nieuwe functie van Gastprofessor Hoofdvakdocent Saxhoorn. Als cornettist is Lode actief bij verschillende orkesten en treedt hij regelmatig op als solist. Zo was hij te gast bij verscheidene bands in Europa & de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf 2011 is hij de Principal Cornet van Brassband Willebroek waar hij 6 nationale titels, een Europese titel en wereldtitel won. Het is geen geheim om te zeggen dat Lode zijn prijzen en awards niet meer bij te houden zijn.

De componist in Lode begon op 19-jarige leeftijd. Een openingswerk Sång till Norden schreef hij voor Brassband Willebroek op het galaconcert van de Zweedse Brassband Kampioenschappen 2015, het werk blonk al vaak uit als winnende uitvoering op wedstrijden. Enkele jaren later (2019) schreef Lode een tweede solowerk, A Tiny Trilogy. Het werd geschreven voor het debuutalbum van Tim De Maeseneer. Ondertussen heeft Lode al tientallen composities en arrangementen gerealiseerd. Sinds 2017 begon Lode ook een carrière als dirigent, en deze start is niet mis: Young Brassband Willebroek werd tweemaal Belgisch kampioen (3de afdeling & 2de afdeling) en behaalde een eerste plaats in 1ste afdeling op de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen. Met Mercator Brassband won hij eveneens de Dutch Open Brass Band Championships in 2de afdeling.

Website: www.lodeviolet.com

Opleidingsonderdelensaxhoorn specialiteit kornet, sopraankornet, althoorn, bugel.