Magda Thielemans | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Magda Thielemans

Magda Thielemans

Toen ze acht was, kreeg Magda Thielemans (Leuven, 1964) haar eerste danslessen aan het Conservatorium van Leuven. In 1984 behaalde ze met onderscheiding het getuigschrift van pedagogische bekwaamheid aan het Hoger Instituut voor Dans (het huidige departement Dans van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (KCA, onderdeel van de Schools of Arts van de AP Hogeschool)) waar ze even later ook met grote onderscheiding afstudeerde als gegradueerde in de Hedendaagse Dans.

Naast haar werk als danser en danspedagoog, begon Magda Thielemans al vroeg les te geven aan niet-dansers: ze ontwikkelde de bewegingstraining voor acteurs, zangers en instrumentalisten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Dankzij Lichamelijk Artistiek Bewustzijn Methode Thielemans (LAB MT) leren de studenten van het KCA hun lichaam kennen én gebruiken om zowel artistieke doelen te bereiken als een duurzame, gezonde carrière uit te bouwen. Daarnaast wordt het bewustzijn van de impact van het lichaam in de theatrale ruimte en op de medespelers aangescherpt. In het onderzoeksdeel van LAB MT wordt op dit moment een deelplatform ontwikkeld voor toekomstige (teaching) artists.

In 2008 lanceert Magda Thielemans samen met Anne Schütt (fysiotherapeut) en Nathalie Roussel (hoofddocent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Universiteit Antwerpen) een onderzoeksprogramma naar letselpreventietraining bij professionele muzikanten. Als lid van de onderzoeksgroep CORPoREAL en samen met Annouk Van Moorsel en het departement Toegepaste Psychologie van de AP Hogeschool, staat Thielemans aan de wieg van Weerbare Kunstenaar, een preventieprogramma voor de mentale weerbaarheid van de podiumkunstenaar.

Magda Thielemans is lesgever, titularis en vakgroepvoorzitter van de bewegingsvakken binnen de opleidingen Drama en Muziek Klassiek van het KCA. Daarnaast is ze ook artistiek coördinator van de educatieve opleidingen Dans aan dezelfde school.
Ze geeft ook workshops en masterclasses, was jarenlang gastdocent aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel en maakte deel uit van het docententeam van de International Opera Academy (Gent).

 

Functie: studentenbegeleider, coördinatie educatieve dansprogramma's, onderzoeker, Praktijkdocent bewegingsopleidingen Drama en Muziek