Mathilde Wauters | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Mathilde Wauters

Mathilde Wauters

Mathilde Wauters (29/12/1995) is geboren in Brugge in een muzikantenfamilie. Haar eerste stapjes in de harpwereld zette ze op 5-jarige leeftijd met haar zus Emma. Na deze introductie tot de harp volgde ze les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Eline Groslot. Op 15-jarige leeftijd werd ze toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck als jong talent. Ze behaalde er haar Masterdiploma met grootste onderscheiding in 2017.

Vervolgens perfectioneerde Mathilde zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Isabelle Moretti, waar ze haar Masterdiploma behaalde met felicitaties van de jury. Mathilde vervolledigde haar opleiding bij de Orkestacademie van de Münchner Philharmoniker, onder begeleiding van solo-harpiste Teresa Zimmermann. Sinds 2022 is Mathilde solo-harpiste bij het Residentie Orkest te Den Haag.

Als soliste was Mathilde laureate van verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het internationale concours Félix Godefroid en de nationale wedstrijden Harpegio en Belfius Classics. Ze mocht eveneens een medaille ontvangen van de Unie van Belgische Componisten. In 2013 behaalde Mathilde een 1ste prijs met unanimiteit van de jury in het Concours International Martine Géliot te Parijs/Fontainebleau. Op het prestigieuze 11e USA International Harp Competition in Bloomington behaalde zij in 2019, naast de Bronzen Medaille, ook de speciale prijs voor de beste uitvoering van het Concierto de Aranjuez in de finale.

Mathilde is laureate van de vzw SWUK. Haar solo-album Whispers of Tales, gerealiseerd met hun steun, verscheen in april 2022.

Mathilde musiceert geregeld samen met het HERMESensemble voor hedendaagse muziek en I Justiniani en werd reeds uitgenodigd bij de Munt, het Schleswig-Holstein Festival Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze is vaste gast bij het Arte Amanti kamermuziekfestival en speelde recitals voor Camac Harps, Middagconcerten Antwerpen, Harppunt en de Kathedraalconcerten Brugge. Ze was eveneens te horen als één van De Twintigers op Klara.

In kamermuziekverband maakt Mathilde deel uit van trio Gilu. Ze concerteert ook geregeld met haar zus Emma, met wie ze een harpduo vormt. Samen exploreren ze het duetrepertoire van John Thomas tot Karlheinz Stockhausen, en ze brachten deze programma’s onder andere in Bozar in Brussel en in het Concertgebouw Brugge.