Mathis Rochat | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Mathis Rochat

Mathis Rochat

Mathis Rochat is een Zwitsers-Franse altviolist die al snel in the picture kwam als "een van de meest opkomende en creatieve violisten van zijn generatie" (Concerti).

Als solist heeft Mathis opgetreden met het Kamerorkest van Genève, de Camerata Schweiz, de Norddeutsche Philharmonie en het Khirgize Staatsorkest.

Geprezen voor "zijn rijke en subtiele altvioolgeluid" en "een wonderbaarlijke poëtische verbeeldingskracht" (Bachtrack), neemt hij de vrijheid om zowel vergeten originele werken bloot te leggen als zijn persoonlijke transcripties toe te voegen aan het altvioolrepertoire.

De internationale pers lauwerde hem voor zijn recente album releases, L'alto Parnassien en Rachmaninoff Stories, waarvan één werd geprezen als het favoriete [album] van de maand door Klassik Radio, omschreven als "overtuigend welsprekend, poëtisch en dramatisch." (MusicWeb international) en als "betoverend" door BBC Music Magazine. Rochat's volgende album zal klassieke concerti van J.G Graun bevatten, evenals een transcriptie van een C.P.E Bach Cello concerto met de Camerata Schweiz onder Howard Griffiths.

Hij is een gepassioneerd kamermusicus die regelmatig optreedt in verschillende formaties in Europa. Hij was te gast op vele festivals, waaronder de Festivals van Schleswig Holstein, Gstaad, Deauville, Prussia Cove en Davos, evenals Kronberg's CMCW en Krzyzowa Music programma's. Rochat heeft samengewerkt met onder andere Fazil Say, Pinchas Zuckermann, Augustin Dumay, Christian Tetzlaff en Lynn Harrel.

Rochat is een toegewijd docent altviool en is in 2023 aangesteld als Hoofdvakdocent Altviool aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Hij geeft regelmatig masterclasses in heel Europa, geïnspireerd door zijn voormalige leraren, waaronder Antoine Tamestit, Tatjana Masurenko, Lars Anders Tomter en Miguel Da Silva.

Rochat woont in Brussel, nadat hij er in 2018 in de Kapel Koningin Elisabeth studeerde als "Artist in Residence". Hij is een voormalig Villa Musica fellow en bespeelt een altviool van Pierre Vidoudez (1949).

 

MathisRochat.com