Nikolaas Kende - piano | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Nikolaas Kende

Nikolaas Kende

Foto: ©Henk van Rensbergen

‘Poet in every inch of his fingers’ Le Progres

Nikolaas Kende wordt geprezen om zijn poëtisch spel en oprechte, passionele muzikaliteit. Als solist en als kamermuziek partner is hij een veel gevraagde pianist op de internationale podia.

Nadat hij verschillende wedstrijden won, waaronder de EPTA wedstrijd, de Tenuto wedstrijd en de Vriendenkrans Concertgebouw Amsterdam, volgden concerten in alle belangrijke zalen in België en Nederland. Hoogtepunten waren de uitvoeringen van de pianoconcerti van Brahms, Beethoven, Chopin, Schumann en Bartok met o.a. Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, National Radio Orchestra Romania.

Na een concert voor het Festival de Dansa y Musica Granada 2019 verscheen in ‘Ideal’: ‘Deze veelbelovende pianist streelt het klavier, expressief met kleuren en teder met de melodie en alle graden van genegenheid wat de romantische ziel typeert’.

Naast een regelmatige gast op het Festival van Vlaanderen, was hij ook te horen op festivals in Italië (Ravello, Rome, Bari), Frankrijk (Menton, Montpellier, Vexin), Portugal (Coimbra), Duitsland (Görlitz, München, Bad Berleburg), Oostenrijk (Salzburg), Ierland (Westport), UK (Cotswolds), Tchechië (Praag), Spanje (Zaragoza, Madrid).

In Amerika maakte Nikolaas in 2009 zijn debuut met het 1ste pianoconcerto van Brahms. In de pers verscheen hierover: ‘One could almost imagine a young Brahms at the keyboard doing precisely the same thing: more intent on communicating his piece than dazzling listeners with his performance’.

Sindsdien keerde hij jaarlijks terug naar Amerika en volgden tournees in Texas (Houston, Austin, San Antonio), Californië (San Francisco, Fresno, LA) en Vermont, Florida, CalifornIë, Texas, Washington DC en New York. In 2019 was er o.a. zijn debuut voor de ‘Dame Myra Hess Memorial Concerts’ in Chicago.

Daarnaast concerteerde hij op de Nederlandse Antillen, Canada en Zuid-Afrika, waar meerdere tournees volgden.

In 2018 maakte hij zijn debuut in China met recitals in Bejijng, Harbin, Chongqing en Chengdu. In 2019 volgden ook nog concerten in Shanghai, Xi’An, Yangzhou en Guangzhou.

Ook voor de komende seizoenen staan concerten gepland in Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China.

Als kamermuziek partner was hij lid van het Narziss und Goldmund trio en het Rubens Ensemble. Zijn bijna 20-jarig duo met violiste Jolente De Maeyer wordt vaak in de pers bejubeld om de uitzonderlijke synergie en harmonie. De debuut CD van het duo ‘Kreutzer Sonata’ verscheen bij Warner en won een Gouden Label van Klassiek Centraal voor beste kamermuziek album van 2016. De Standaard schreef hierover ‘Deze innemende recitalplaat wil je na de laatste track meteen opnieuw beluisteren‘

In 2020 verscheen hun volgende CD ‘Remains’ bij Evil Penguin Records.

Nikolaas studeerde in Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende, in Amsterdam bij Jan Wijn en in München en Fiesole bij Elisso Virsaladze. Daarnaast volgde hij masterclasses bij artiesten als Murray Perahia, Aldo Ciccolini en Radu Lupu.

Sinds 2015 is Nikolaas docent piano aan het Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast gaf hij masterclasses in België, Duitsland, Italië, Portugal, Texas, Californië en China.


Levente Kende, assistent

Levente  Kende  werd  geboren  te Budapest  en studeerde  daar   aan   het Bartók  Conservatorium  en   aan  de  Liszt-Academie  bij   Prof. Wehner. In 1969  won hij een speciale prijs in de Beethovenwedstrijd van de Hongaarse Radio.   Drie  jaar  later  won  hij  de  "Grand Prix"  van  de Liszt-Academie en  behaalde hetzelfde jaar zijn einddiploma als pianovirtuoos.

Hij volgde meestercursussen  bij  Maestro  Zecchi  en  studeerde te  Moskou aan  het   Tsjaikovsky-Conservatorium   bij  Prof. Mezhloemov. Sinds  september  1974  woont  hij  te  Antwerpen.  Hij behaalde  het Speciaal Hoger Diploma  aan het  Koninklijk  Conservatorium  te Brussel  (o.l.v. E. del Pueyo  en  A. De Groote).  In  1975 kreeg  hij de "Alex de Vriesprijs" en  van 1977  tot  1980   was  hij  assistent  van  Maestro Carlo  Zecchi  tijdens  diens meestercursussen in Salzburg en in Citta di Castello. Hij   concerteerde  in  alle Oost-Europese landen, in Scandinavië, Spanje, Italië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Turkije. Hij trad regelmatig op voor  het Festival van Vlaanderen, het Leie-festival, het Festival van Cadaques, het Festival van Carpi, het Festival van Bologna,  het Festival van Dresden,  Ars Musica te Brussel, Tromp Festival Eindhoven etc. In 1994 nam hij  late  pianowerken  van  Liszt op voor zijn eerste solo-cd en in december 1999 kwam zijn tweede Liszt-cd uit. In 2000 heeft hij het pianoconcerto van Luc Van Hove met het VRT-Symfonisch Orkest opgenomen. Als solist in concerti trad hij op met dirigenten zoals F.Terby, A.Vandernoot, A. Rahbari, D. Angus, J. Van Immerseel, D. Callegari, D. Ostrovsky, A. Pappano, D. Atherton, E. Batiz Naast zijn solistische loopbaan vormt hij samen met zijn vrouw Heidi Hendrickx een   welbekend  pianoduo. Voor hun inzet ter verspreiding van Belgische muziek kregen zij de trofee “Fuga” van S.A.B.A.M   Als duo concerteerden zij  in  de  meeste  landen  van  Europa   en  in  Noord Amerika  (New York, Texas en Canada)  en  maakten  talrijke opnamen voor binnen- en buitenlandse Radio- en Televisiestations  (BBC, NOS, KRO, BRT, RTB, NDR, WDR, RAI ) alsook verschillende lp's en cd's.  Zij traden op in de grootste concertzalen van Italië en Spanje en in 1997 in Düsseldorf (Schumann-Festival) met een Brahms/Schumann-programma. Als  begeleider  van zangers  en  kamermuziekensembles  geeft hij bovendien concerten en heeft hij meegewerkt aan een 60-tal platen en cd-opnames.

Met zijn vrouw is hij de bezieler van de “Pulhof-Concerten”, een reeks kamermuziekconcerten in Antwerpen met de beste Belgische en buitenlandse vrienden-musici. In het seizoen 2008/2009 gaf hij voor het Festival van Vlaanderen en in deSingel te Antwerpen – samen met het Muzsikas-ensemble uit Hongarije, een speciaal programma, samengesteld uit oorspronkelijke volksmuziek van Hongarije en Roemenie, en de pianobewerkingen of imitaties ervan door Bartók. In 2010 gaat hij de wereldcreatie van een nieuw pianoconcerto van Luc Van Hove spelen met deFilharmonie o.l.v Jaap Van Zweden. Hij was mentor aan het Orpheusinstituut (Gent) en gastdocent aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Brussel. Hij gaf masterclasses in Salzburg, in Noth (Frankrijk), in Amsterdam, in Dilbeek/Brussel en in Waco (Texas). 

Opleidingsonderdelen: Piano

Websitewww.nikolaaskende.com