Wim Henderickx NL | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Wim Henderickx

Wim Henderickx

Wim Henderickx (✝ 2022) was componist, slagwerker en docent compositie. Hij studeerde compositie en slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn composities werden vaak geïnspireerd door andere culturen. Het gebruik van elektronica was een belangrijk onderdeel in zijn werk. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan de Tantric Cycle, een zevendelige compositiereeks gebaseerd op oosterse filosofie en Boeddhisme. Het Requiem, in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, ging in première bij Opera Ballet Vlaanderen in 2017. Het Cello Concerto (Sangita) met Jean-Guihen Queyras en het Antwerp Symphony Orchestra kreeg zijn première tijdens de Cello Biennale Amsterdam in 2018.

Zijn werk Blossomings voor gemengd koor, trompet en elektronica had zijn première in Londen met de BBC Singers en had zijn Estse première tijdens de World Music Days Tallinn in 2019 met het Estonian Philharmonic Chamber Choir. In 2019 werd Enigma VII voor het eerst uitgevoerd in de Royal Albert Hall in Londen met het BBC Scottish Symphony Orchestra en Martyn Brabbins. Songs of Nature kreeg zijn online wereldpremière tijdens het Klarafestival 2021 in Brussel en had zijn live première in Shanghai in China.

In mei 2022 ging zijn grote opera The Convert (De Bekeerlinge) in première bij Opera Ballet Vlaanderen, een coproductie met Opéra de Rouen Normandie en Muziektheater Transparant. Wim Henderickx was sinds 1996 huiscomponist bij Muziektheater Transparant en in 2013 werd hij Artist-In-Residence bij het Antwerp Symphony Orchestra. De dubbel-CD (2016) met dit orkest werd internationaal geprezen, waaronder vijf sterren in het BBC Music Magazine. Zijn partituren werden uitgegeven door Norsk Musikforlag in Oslo. Hij ontving diverse nationale en internationale prijzen en in 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten. Hij werd ook genomineerd voor de prijs 'Composer of the Year' in 2017 door de vereniging van de Noorse Muziekuitgeverijen.

Hij doceerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en het Conservatorium van Amsterdam en hij was ook hoofddocent van de jaarlijkse zomer-compositiestage SoundMine voor jonge componisten bij Musica, Impulscentrum voor Muziek.

Meer informatie vindt u op www.wimhenderickx.com

Wim was verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als: docent Compositie, Orkestratie, Inleiding Compositie, Analyse, Elektronische Muziek (inclusief coördinatie)