Wim Wauman | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Wim Wauman

Wim Wauman

Wim Wauman (°1976, woont en werkt Sint-Niklaas) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en stelt sinds ongeveer 2000 na Christus regelmatig tentoon. Zijn fotografisch werk uit die vroegste periode werd opgemerkt door de Italiaanse curator Pier Luigi Tazzi die hem uitnodigde voor groepstentoonstellingen in Italië (Spread in Prato, 2002) en Japan (Happiness, Mori Art Museum, 2003). Wauman besloot echter een andere koers te varen en begon zo'n tien jaar geleden met het construeren en fotograferen van eigenzinnige stillevens. Naast deze fotografische composities, maakt hij sinds enkele jaren ook unieke tafels, gepersonaliseerde stoelen of kasten, unieke geometrische en picturale ‘intarsia’ composities (minutieus gemaakt uit houtfineer) en ruimtelijke structuren, interventies of installaties.

De voorbije jaren exposeerde de kunstenaar onder meer in Jabbeke (Permeke-museum, 2016), Sint-Niklaas (Coup de Ville, WARP, 2016), Brugge (De Bond, 2018) en Brussel (Hangar Art Center, 2019). In 2018 trad hij op als curator van de internationale groepstentoonstelling WORK FLOW voor het CC van Sint-Niklaas. Zijn stillevens werden opgenomen in verschillende collecties zoals die van het Victoria and Albertmuseum in Londen of het FOMU in Antwerpen en hij publiceerde reeds verschillende boeken met zijn werken en (curatoriële) projecten: Paraphernalia (2013), False Friends (2015) en WORK FLOW / A Play with Arts Apes and Crafts (2018). 

Eind december verscheen het (Blauwhaus) 'GetijdenBoek/Book of Tides' waarmee de kunstenaar zijn artistiek doctoraatsonderzoek over de spanningen tussen het complementaire duo ‘Arts’ en ‘Crafts’ succesvol afsloot. Naast een selectie van zijn recent werk, bevat dit boek ook talloze verslagen over de samenwerkingen die hij tijdens de lente van 2019 initieerde vanuit zijn ‘Blauwhaus’ in Waasmunster. Met deze publicatie lijkt Wauman opnieuw zijn grenzen te willen verleggen door zichzelf spelenderwijs uit te roepen tot bezieler van een tijdelijk kunstenaarscollectief, maatschappelijk padvinder en taaltovenaar met dichterlijke en literaire ambities.

Website: www.wimwauman.com