Yann Chateigné | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Yann Chateigné

Yann Chateigné

Yann Chateigné Tytelman is een curator en schrijver gevestigd in Brussel. Zijn interesses gaan van kleine geschiedenissen en tegencultuur, over wetenschappen van de geest tot de politiek van obscuriteit. Momenteel onderzoekt hij hoe een tentoonstelling de vorm van een roman kan aannemen, terwijl hij het onderwerp van de verdwijning van de nacht onderzoekt. Zijn projecten, vaak in samenwerking, bevinden zich op het snijvlak van cureren, publiceren, performance en educatie. In 2021 - 22 zal hij gastcurator zijn van Country SALTS, een nieuwe ruimte op het platteland nabij Basel. Het verbindt kunst en landelijke levenswijzen.

Onlangs trad hij op als artistiek mentor van de Fall/Winter Session bij MORPHO artists residency in Antwerpen. Sinds 2018 fungeert hij ook als PhD Supervisor aan de Royal Academy of the Arts in Oslo. De afgelopen jaren was hij (co)curator van "Gordon Matta-Clark: Material Thinking" (Canadian Center for Architecture, Montréal, Museum der Moderne, Salzburg, 2019 - 2022), "It Never Ends" (KANAL - Centre Pompidou, Brussel, 2020 - 21) en "Door herhaling begin je details in het landschap op te merken" (Le Commun, Genève, 2019 - 2020). Parallel daaraan gaf YCT collectieve publicaties, kunstenaarsboeken en monografieën uit, waaronder "Curating in the educational field" (HEAD - Genève/Les Presses du Réel, 2019), "Joachim Koester. Bringing something back" (Bergen Kunsthal/Koenig Books, 2019), en "Almanach Ecart. Een collectief archief, 1969 - 2019" (HEAD - Genève/art&fiction, 2019 - 21), bekroond met de Gouden Letter, de hoogste onderscheiding van de 2020-editie van de Best Book Design From All Over the World. YCT was eerder hoofdcurator van het CAPC Museum voor Hedendaagse Kunst in Bordeaux (2007 - 09) en hoofd van de afdeling Beeldende Kunst van de Geneefse School voor Kunst en Design (2009 - 17). Als onafhankelijk criticus werkte hij mee aan verschillende boeken, catalogi en tijdschriften waaronder Mousse, Spike en Frieze.

Hij doceerde aan verschillende scholen en universiteiten, waaronder Ecole du Louvre, Parijs, HEAD - Genève en Erg, Brussel.

Functie: Embodied curating