Butterflies Are a Sign of a Good Thing | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Butterflies Are a Sign of a Good Thing

Butterflies Are a Sign of a Good Thing

Nieuwe visuele strategieën om stigma te counteren. 
Gericht op de grensgebieden van emphatisch engagement met het onderwerp en de ethische keuzes van de kunstenaar.

Doorheen mijn praktisch en theoretisch onderbouwde kunst, werk ik medium overschrijdend met een focus op fotografie.
Ik onderzoek daarbij de vrouwelijke figuur, schoonheidsidealen, verlangens, taboes en seksualiteit. Hierop volgend analyseer ik de onderlinge afhankelijkheid van vrouwen met betrekking tot sociale normen. Ik ben geïnteresseerd hoe de samenleving normen vormgeeft die de representatie en perceptie van vrouwen beïnvloeden en hoe het vrouwelijk lichaam als een middel voor macht kan gebruikt worden. 

Ik ben in deze context, sedert 2013 betrokken in een internationaal onderzoek over sekswerk. De focus van mijn onderzoek was aanvankelijk gericht op Europese hoofdsteden zoals Brussel, Athene en Parijs. Meer recent is mijn werkgebied uitgebreid naar Accra in Ghana en binnenkort ook Havana in Cuba. Het doel van dit onderzoek is om intieme en persoonlijke standpunten over dit onderwerp te ontwikkelen die voorbij gaan aan de gangbare clichés over sekswerk. De nauwe contacten en samenwerkingen in de relaties die ik aanga met sekswerkers is hierbij essentieel.

Doorheen dit onderzoek is de bewustwording van mijn positie als geprivilegieerde blanke persoon relevant. Als auteur van dit werk, ben ik mij bewust van de ethische verantwoordelijkheden tegenover mijn subjecten. Ik stel voortdurend het prijsgeven van hun identiteit in vraag in verband met beschadigende gevolgen. Als aanvulling lever ik alternatieve vormen van het klassieke portret.

Uiteindelijk behandelt dit onderzoek verlangens en angsten en wil het reflecteren op sociale structuren en normen binnen een geconstrueerde, surrealistische beeldtaal.   
 

Beeld: Ulla Deventer

ONDERZOEKER(S)