Calling songs | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Calling songs

Calling songs

‘Calling Songs’ is een onderzoek naar de mogelijkheden om muziek te maken met insecten- en kikkerkoren, live en op locatie.

In de westerse muziekpraktijk is het gebruikelijk muziek te presenteren en te beluisteren onder gecontroleerde en geïsoleerde omstandigheden. Dit komt overeen met een visie waarin muziek als een exclusief menselijke activiteit wordt gezien. In dit project wordt de luisteraar uitgenodigd de idee van cultuur versus natuur in vraag te stellen. Voor de uitvoerders staat de vraag centraal hoe we niet-menselijk leven een stem kunnen geven in de artistieke praktijk

Het onderzoek bestaat uit een theoretisch deel waarin Johannes Westendorp zich verdiept in de functie van insectenzang en de regelgeving met betrekking tot het werken op locatie, een artistiek deel waarin hij de muzikale mogelijkheden onderzoekt van de populaties en een technisch deel waarin hij het instrumentarium ontwikkelt.

Voor het muzikale deel werk ik samen met Zwerm. Voor ‘Calling Songs’ bouwen we een set-up die grotendeels bestaat uit elektrische gitaarpedalen. Deze hebben, wanneer ze in loops worden geplaatst, een klankpotentieel dat dicht in de buurt komt van insectenzang.

Daarnaast werkt hij samen met prototype ontwerper Pieter Verhees voor de ontwikkeling van een speaker set-up bestaande uit meerdere kleine speakers die verspreid kunnen worden over een veld.

De Nederlandse bioloog en insectenkenner Baudewijn Odé is als adviseur betrokken bij het project.

(c) Egor Kamelev

ONDERZOEKER(S)