Empty Pages | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Empty Pages

Empty Pages

Vandaag diversifiëren grafisch ontwerpers gedurig hun praktijken door voor zichzelf opdrachten te formuleren en andere rollen op te nemen. Deze hybride ontwerpers laveren tussen functionaliteit (als ontwerper) en autonomie (als opdrachtgever van zichzelf). Toch maken hybride ontwerpers geen hybride ontwerpen. Hun praktijken zijn autonoom. Hun ontwerpen niet. Niet per definitie.

Het project Empty Pages stelt het conventionele kunstboek, dat functioneel is, kunst representeert en ontsluit, tegenover het zogenaamde kunstenaarsboek, dat zijn functie als boek bevraagt, kunst presenteert en autonoom is als kunstobject. Zowel de representatie als de presentatie worden verwezenlijkt via ontwerpstrategieën. Kan dat onderscheid via ontwerp dan ook kantelen? Kan het conventionele kunstboek als ding tussen haar gebruikers staan, als gedeelde ontwerptool, als interface? Wat is daarin de rol van reproducties? Welke zijn de stilistische en esthetische mogelijkheden en beperkingen van reproducties? Kunnen de mechanische reproducties van Walter Benjamin ontworpen worden als de digitale reproducties van Boris Groys: als originele performances van onzichtbare originelen?

Ten aanzien van deze vraagstellingen staat in het doctoraatsproject een productieve en hybride ontwerppraktijk als onderzoeksmethode: de wording van een uitgeverij als artistiek onderzoek naar (en een actualisatie van) het ontwerp van conventionele kunstboeken. De praktijk omvat vier luiken: Papers (catalogue, raisonné), Sheets (catalogue, imaginé), Folds (catalogue, pratiqué) en Pages (catalogue, publié).

Co-promotor: Steven Jacobs (UAntwerpen)

ONDERZOEKER(S)