An Equal Music | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • An Equal Music

An Equal Music

De projecttitel An Equal Music is ontleend aan Vikram Seths gelijknamige roman uit 1999 waarin muziek het hoofdpersonage is en de gelijkgestemdheid die onder musici van een strijkkwartet moet bestaan, een prominente rol speelt. De hedendaagse dubbelrietblad-instrumenten bestaan uit zeven instrumenten (musette, hobo, oboe d'amore, Engelse hoorn, baritonhobo, fagot en contrafagot). Hoewel hun talrijke voorgangers uit de renaissance wel als groep gewaardeerd werden, komen ze zelden aan bod als homogeen ensemble.

Is het mogelijk een vervolg te geven aan het full double reed consort uit de renaissance in de eenentwintigste eeuw? Kunnen moderne hoboïsten en fagottisten de vaardigheden ontwikkelen om de techniek van de oude instrumenten te doorgronden en zo concerten te brengen waarop zowel renaissance muziek als moderne muziek weerklinkt?

In 2014 werd het nieuwe ensemble 'Artesis' opgericht om deze uitdaging aan te gaan. Dit ensemble zal zowel gebruik maken van de moderne hobofamilie als van de antecedenten uit de schalmei-familie. Hoofdonderzoeker, Luk Nielandt, die reeds oude dubbelrietbladinstrumenten bespeelde, zal gericht op zoek gaan naar wat er gecomponeerd werd in de renaissance en hedendaagse componisten uitnodigen om voor het nieuwe ensemble (cfr. infra) te componeren.

ONDERZOEKER(S)