The Golden Record: de wisselwerking tussen theater, klank en filosoferen met kinderen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • The Golden Record: de wisselwerking tussen theater, klank en filosoferen met kinderen

The Golden Record: de wisselwerking tussen theater, klank en filosoferen met kinderen

Een man krijgt een telefoontje van de Amerikaanse president met het verzoek een gouden plaat te maken met daarop de soundtrack van de aarde. Hij krijgt voor die opdracht zes maanden de tijd. ‘The Golden Record’ werd in 1977 door NASA de ruimte ingestuurd en zweeft nog steeds tussen de sterren. Op de plaat heten we de buitenaardse beschaving in 55 talen welkom, horen we het geluid van een waterval die stukslaat op een rots, klinkt muziek van Bach, Beethoven en Berry (Chuck) en wordt de positie van de aarde in de Melkweg zorgvuldig verklapt. De mens treedt het duistere en onbekende tegemoet en vereeuwigt tegelijkertijd zijn kortstondig bestaan.

Deze gebeurtenis vormt de theatrale omkadering van dit éénjarig onderzoeksproject waarin Robin Keyaert en Elias Vandenbroucke zich verdiepen in de wisselwerking tussen filosoferen met kinderen, geluid en stilte, en theater. Hoe lok je bij kinderen een filosofisch gesprek uit met een muzikale trigger? Hoe creëer je een theatrale context aan de hand van zo’n gesprek? En omgekeerd, welke theatrale context stimuleert het filosoferen? Kan er live tijdens een voorstelling gefilosofeerd worden en hoe kan zoiets de voorstelling op zijn beurt beïnvloeden? Voor de artistieke creatie die hieruit voortvloeit werkt het team samen met het muziektheatercollectief ‘More Dogs’.